5 tips voor energierijke standup meetings


5 tips voor energierijke standup meetings

Projecten – Wie werkt met de scrummethodiek kent de dagelijkse standup meetings. De voortgang bespreken, de issues delen, de uitdagingen benoemen en de deelnemers geven feedback. Door deze methodiek is iedereen betrokken en geïnformeerd en elk teamlid levert zijn zinvolle bijdrage. So far so good, toch?

Niet echt. Wie herkent het niet dat na een paar weken de dagelijks meetings vlak zijn geworden? En dat de meeste gewoon weer achter zijn of haar bureau aan de slag willen gaan? Hoe krijg je dan weer energie in je team als scrum master? Ik las een mooie blog van (scrum master) Elisa Cepale die aan het experimenteren is gegaan om het team te ‘re-energisen’?

Methodes werken niet, mensen wel

Ze heeft geëxperimenteerd met vijf activiteiten die verrassend goed lijken te werken. Ik neem ze integraal over vanuit het Engels:

  1. What made you unhappy yesterday and what will make you happy today?
  2. 360 Degree Appreciation
  3. It’s Monday! Give one positive thing about last week and what are you going to complete today
  4. If you were a support ticket what would you be?
  5. Write a postcard to a former colleague describing your day yesterday

Lees haar blog om de toelichting met tips te lezen.

Haar ervaring is dat het team er sterker door geworden, dat het enthousiasme is gegroeid en dat er daadwerkelijk progress wordt gemaakt. Voor mij is het weer een bevestiging van mijn stelling: methodes werken niet, mensen wel.