Agile verduurzamen


Projecten/vijf rollen – Organisaties boeken succes met Agile ontwikkeling in losse projecten en teams maar hebben moeite met Agile opschalen naar bedrijfsbreed gebruik. Onderzoek naar successtory’s in traditionele bedrijven laat zien wat daarvoor nodig is.
 

De Agile manier van werken behoeft nauwelijks nog uitleg. IT-organisaties en productontwikkelaars cocreëren producten en diensten samen met mensen uit de business, in plaats van kenmerken en specificaties over de schutting te gooien, zoals in het oude ‘watervalmodel’.

Innovatietempo verhogen

Multidisciplinaire Agile teams experimenteren met minimaal levensvatbare (viable) versies van een product, die ze in real life testen bij consumenten en dan iteratief verbeteren. Dat alles in een paar weken of maanden en niet in jaren, zoals voorheen. Hoewel traditionele organisaties (dus niet de jonge IT-honden) alom mooie dingen bereiken met agile projecten, vindt slechts 20% ervan zich volwassen agile-gebruiker, met brede acceptatie en gebruik van agile in alle businessunits. Het innovatietempo van bedrijven die daar wel in slagen, versnelde met 80%, weten McKinsey-onderzoekers. Deze onderzoekers – onder wie de Nederlander Gerard Speksnijder – ontdekten vier gemene delers bij grote, traditionele organisaties die succesvol bedrijfsbreed met agile werken.

  1. organisatieverandering
  2. Interactie tussen business en IT
  3. Rollen en verantwoordelijkheden
  4. Budgetteren en plannen

Het spel spelen

Op Management Impact kun je de uitwerking vinden van deze 4 gemene delers, aangevuld welke verandermethode je kan toepassen om Agile organisatiebreed te verduurzamen. Ik deel de conclusie van het artikel: wil je projectmatig werken, of het nu Prince2 of Agile is,  maximaal tot zijn recht laten komen, dan moeten alle rollen – van hoog tot laag – het spel spelen, zodat projecten gaan schitteren.