Allemaal planten op de werkplek!


Opvallend – In de praktijk wordt weinig gebruik gemaakt van kennis over wat een ideale werkplek is. Vele werkplekken zijn te warm, te koud, te donker of te grijs. Peter Vink, hoogleraar Environmental Ergonomics aan de TU Delft, heeft legio tips voor een betere werkomgeving.

Optimale werkplek

De meeste professionals in Nederland werken op kantoor. Wat is de optimale werkplek? Volgens Vink is het belangrijkste dat werknemers het gevoel hebben dat ze controle hebben over de werkomgeving. Een praktisch voorbeeld is of ze zelf een raam kunnen openzetten. In 2009 schreef Peter Vink al een boek over het inrichten van een kantoor. In februari komt er een nieuwe uitgave een aan de hand van zes thema’s wordt de ideale werkplek beschreven:

 

  1. Bloemen houden van mensen. Een bekend reclame slogan die een werkplek behoorlijk op kan fleuren. Letterlijk. Het is bewezen dat levend groen een prettig gevoel geeft. Het stimuleert creativiteit en heeft een positief effect op prestaties. 
  2. Ronde tafel conferentie. Er wordt bewust gekozen voor ronde vergadertafels. Vink: er zijn experimenten gedaan met ronde en rechthoekige tafels. We weten nu dat mensen veel beter onthouden wat er tijdens een vergadering is gezegd als ze aan een ronde tafel zaten. Aan een rechthoekige tafel zitten mensen zij aan zij, waardoor ze elkaars mimiek niet kunnen zien. Vooral de woorden van de mensen die direct naast je zitten neem je veel minder goed in je op.’
  3. Dan de bureau stoel. Ruim 63% (!) van de kantoorwerkers stelt zijn bureaustoel niet goed in: Laat de leuning de rug goed ondersteunen en de armleuningen moet in het verlengde zijn ingesteld van het bureaublad.
  4. Wandkleuren. Om de sfeer te verbeteren werkt een rode muur het beste. Een blauwe muur bespoedigt vergaderingen. De meeste muren op kantoor zijn…wit.
  5. Temperatuur. Zomers is het vaak te warm op kantoor, ‘s winters te koud. Boven de 27 graden daalt de productiviteit met 30%. De ideale temperatuur in de winter is 21-23 graden en zomers 23-24 graden. Het beste is als werknemers zelf hun temperatuur kunnen regelen, aldus Vink.
  6. Licht. Zonlicht heeft altijd de voorkeur boven kunstlicht: ‘Iemand die de hele dag in kunstlicht heeft gewerkt, is aan het einde van de werkdag veel vermoeider dan een werknemer die in natuurlijk licht bezig is geweest.’ 

Werkvreugd

Het is boeiend om te bemerken dat er zoveel factoren zijn die onze werkvreugd beïnvloeden. Met betrekkelijke eenvoudige maatregelen is dit te reguleren. Zelf zoek ik onbewust altijd een werkplek waarbij ik naar buiten kan kijken. Nu weet ik waarom. Opvallend.


Dit is een samenvatting van artikelen die zowel in de Volkskrant als NederlandsDagblad hebben gestaan