Geheim 3: Capaciteit opbouwen staat voorop!


InstrumentDe rode draad bij succesvolle bedrijven is niet omdat ze briljante mensen aannemen, maar omdat ze het maximale halen uit gewone mensen. Hoe? Door je mensen de ruimte te geven. Deze keer deel 3 over de ‘zes geheimen van veranderingen’ door Michael Fullan.
Mensen krijgen steeds minder ruimte ondanks de emancipatie van het individu. Dit klinkt paradoxaal! Fullan vindt veel leiders amoreel: cijfers, plannen,papierwerk, het bewaren van de lieve vrede, andere de schuld geven of hun handen wassen in onschuld. Waar staan leiders voor? Het gevaar is dat in een organisatie respect, vrijheid, eerlijkheid en veiligheid minder wordt.  Vele actietheorieen dwingen verantwoordelijkheid af met angst en/of  sancties. Hiermee behaal je op korte termijn resultaten. Maar dit werkt averrechts in veranderingsprocessen. Bangmakerij is nooit motiverend. Capaciteit opbouwen is omgekeerd evenredig aan repressie en begint met selecteren met getalenteerde mensen. Een krachtig wervingscultuur is daarin belangrijk instrument: een drijvende kracht achter succesvol bedrijf. Maar hoe om te gaan met bestaande populatie medewerkers? Het antwoordt is eenvoudig: investeer in het vergroten van persoonlijke en collectieve effectiviteit van een groep met als doel om verbeteringen tot stand te brengen. Elk individu heeft talent! Medewerkers ontwikkelen heeft te maken met competenties, bronnen en motivatie. Medewerkers worden sterker als ze kennis en vaardigheden bezitten die continue ontwikkelt. Daarom, investeer in opbouwen van verander/verbeter capaciteit.
Welke lessen kunnen we hieruit leren voor projecten? Zeker in grote en langdurig projecten plan ik medewerkers niet 100% vol. Geef ze gelegenheid om kennis op te doen (een collega bezoeken en daarmee sparren) en indien nuttige kennis voor anderen: laat hem deze kennis ook delen. Dit kan in een voortgangsvergadering of in een informele (lunch?)sessie. Er zijn kansen genoeg voor!
Tenslotte: reflectie en doordenkers die zowel voor de lijnmanager als de projectmanager zinvol zijn:
  • Hoe groeit jouw (project) team en neemt de collectieve kwaliteit toe? Denk aan competenties en motivatie…
  • Hoe werk je als (project)leider aan de verder ontwikkeling van de individuele en samenwerkend effectiviteit van de groep?
  • Hoe zorg je dat zaken die niet goed gaat benoemt wordt, zonder dat je mensen diskwalificeert?

Deze blog is een serie naar het boek van Michael Fullan: ‘De zes geheimen van veranderingen’
+ Introductie
+ Geheim 1: houd van je medewerker
+ Geheim 2: Verbind collega’s doelbewust
+ Geheim 3: Capaciteit opbouwen staat voorop

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *