Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen


Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Ondernemerschap – Tesla heeft een nieuw soort zonnepanelen aangekondigd voor thuisgebruik. De panelen zitten verwerkt in dakpannen, waardoor in feite het hele dak energie uit zonlicht kan opwekken. Volgend jaar wil Tesla beginnen met de installatie van de eerste zonnedaken.

Doorzichtige dakpan

De nieuwe dakpannen werden tijdens een evenement van Tesla aangekondigd door topman Elon Musk. Op een filmset toonde hij een aantal huizen waarvan de dakpannen waren vervangen door de zonnevariant van Tesla. Het verschil met een conventioneel dak was bijna niet te zien, zo tekende Wired op. Alhoewel de dakpan in feite doorzichtig is, om zonlicht door te laten voor het geïntegreerde zonnepaneel, lijkt het juist massief. Alleen door recht tegen de dakpannen aan te kijken is het geïntegreerde zonnepaneel te zien, terwijl het onder een hoek een geheel lijkt.

Voor de productie maakt Tesla gebruik van kwarts, een stevig materiaal wat de dakpan een ‘quasi-oneindige’ levensduur moet geven. Ook demonstreerde Musk dat de Tesla-dakpan steviger is dan die gefabriceerd met conventionele materialen. Er komen vier verschillende kleurstijlen beschikbaar, al is het mogelijk dat deze bij de release nog niet allemaal te kiezen zijn.

Niet echt nieuw

Dakpannen met geïntegreerde zonnecellen zijn niets nieuws. Zes 6 jaar geleden was het al te zien op de bouwbeurs Batibouw in Brussel op de stand van Eternit is in de reacties te lezen onder het bericht op Tweakers. Nu bereikt deze innovatie het grote publiek door ras ondernemer Elon Musk en zal het voor veel consumenten bereikbaar worden. Het bericht staat op Tweakers en op NU.nl