De 7 deugden


Ondernemerschap – en project managen is voor mij synoniem. Een onderneming en een project manage je (vaak) in teamverband. Een goede projectmanager is eqoist: hij/zij werkt er continue aan om een goede club mensen op zich heen te verzamelen: een dreamteam. Op Baaz kwam ik een prachtig artikel tegen over de 7 deugden van een dreamteam vanuit het perspectief van een ondernemer. Vervang ondernemer voor projectleider en je hebt een dreamteam.

Het beste idee

Investeer liever in het beste team, dan in het beste idee. Het is een veel gehoord gezegde en menig ondernemer krijgt dit advies, gevraagd en ongevraagd. Veel ondernemers die op zoek zijn naar investeerders, focussen zich dan ook op het samenstellen van een droomteam waarin oprichters, executives en adviseurs vertegenwoordigd zijn. Wie solo gaat, vindt immers zelden een investeerder. Niet alleen de samenstelling van het team is belangrijk, maar ook de communicatie hiervan. Want dit is waar investeerders naar kijken: wie zit er in het team en welke relevante ervaring of CV’s hebben deze teamleden? Bij het schrijven van je businessplan (projectplan) is het dus belangrijk om de sleutelfiguren binnen je team te belichten – vooral waar het de volgende 7 punten* betreft.

  1. Eerdere ervaring als ondernemer (projectleider)
  2. Het juiste deksel op het juiste potje
  3. Het netwerk van je teamleden 
  4. Executives (projectleiders) stralen vertrouwen en energie uit
  5. Op elk niveau kunnen communiceren 
  6. Genieten van problemen oplossen
  7. Geen angst hebben om besluiten te nemen

Een dreamteam ‘gebeurt’ niet zomaar, het komt tot stand door een ijverige ondernemer die het belang begrijpt van sterke en zwakke persoonlijke eigenschappen en die niet te trots is om hulp te vragen. In ruil voor succes uiteraard. Zelfs wanneer je niet op zoek bent naar een investeerder, is het van levensbelang om een zo optimaal team tot je beschikking te hebben.

*Zie hier het artikel voor uitwerking van de 7 deugden