De hoogste brug ter wereld


 

Opvallend – Na jaren er naar uit gekeken te hebben, ging ik tijdens onze zomervakantie van 2013 over de hoogste brug ter wereld: de in 2004 geopende viaduct in het Franse Milau (343 meter hoog). Het was een ‘expérience de haut niveau’ en ik vind het nog steeds een huzarenstukje! Op wikipedia zijn allerlei details en mooie foto’s te vinden over deze brug. Maar in China kunnen ze er ook wat van. De Beipanjiang-brug in China heeft het record is verbroken met een hoogte van ruim 500 meter boven een Chinese rivier. Een serieus project.

Forse tijdwinst

De hoogste tuibrug ter wereld is einde december 2016 geopend, op 565 meter boven een Chinese rivier met een wegdek lengte van 1341 meter. De de reistijd over de weg van Liupanshui in Guizhou naar Xuanwei in de naburige Yunnan provincie is ingekort van vijf uur naar minder dan twee. Een forse tijdswinst voor de Chinese reizigers.

Details over deze brug zijn de vinden op een andere wiki: de WegenWiki. Wie weet ga ik het meemaken om er overheen te rijden. Op de website van de NOS is een overzicht te vinden van de tien hoogste bruggen in de wereld. Acht van de tien bruggen zijn in China te vinden. Knap! Dit soort projecten zijn en blijven…Opvallend.