De rivier groen geverfd


 

Opvallend – Jaarlijks wordt op 18 maart in Chicago de gelijknamig rivier groen geverfd. De Ierse heilige Saint Patrick wordt al vijftig jaar op deze manier herdacht. Vanuit motorbootjes wordt milieuvriendelijke verf in het water gegooid die het water een fluorescerende groene gloed geeft. De transformatie is maar enkele uren zichtbaar, maar trekt jaarlijks duizenden belangstellenden naar de oever van de Amerikaanse stad. Waarom de kleur groen?

Smaragd eiland

Mondiaal wordt dit feest op verschillende manier gevierd en kom ik mooie foto’s tegen. Saint Patrick is in Nederland niet zo bekend, maar hij werd in de vierde eeuw geboren in Schotland. Nadat hij priester was geworden ging hij aan het werk in Ierland. De bijnaam van Ierland is het ‘smaragd(groene) eiland’ en groen wordt geassocieerd met het groene klaverblad. Het klaverblad gebruikte hij als metafoor voor de heilige drie-eenheid Vader, Zoon en Heilige Geest. Vandaar de link met groen op St. Patrick’s Day om de Ierse roots te benadrukken. 

In verschillende Ierse plaatsen Cork, Belfast, Calway en Kilkenny is het jaarlijks een feest maar Dublin vormt het hart van het feestgedruis. Er is een vier daagse festival waar de Ierse identiteit, kunst en cultuur wordt gevierd met een parade, foodmarket en traditionele Ierse dans komt ruim aan bod.

Wereldwijd

De Nederlanders zijn globetrotters, maar de Ieren kom je ook overal tegen in de wereld. Ierland is van oudsher een emigratieland. Op vele plekken in de wereld is een groene spoor van Ierse aanwezigheid te vinden. Zo ook in Nederland. Al jaren is op de Grote Markt in Den Haag, Alphen aan den Rijn, Amsterdam een feestgedruis. Paddys weekend wordt maar liefs drie dagen gevierd in kroegen met namen als  O’Connells (Utrecht) en John Mullins (Maastricht). Hieronder een aantal foto’s uit verschillende landen waar geproost wordt op St. Patrick. Mooie cultuur uitingen, met recht … Opvallend.

 

 

 

St Patricks Day Australie

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *