Diagonaal leidinggeven


Diagonaal leidinggeven

Projecten – Agile en scrum zijn bewezen methodes om software gemiddeld drie keer sneller te ontwikkelen en fouten sneller op te lossen. Voorwaarde is dat een (lijn)organisatie projectmatig werken natuurlijk faciliteert. De Nederlandse Politie heeft afgelopen jaren ondervonden dat oa coördinatie en communicatie tussen scrum teams essentieel is.

Stevig IT problemen 

De Nederlandse Politie heeft een aantal jaren terug gekozen voor softwareontwikkeling op basis van Scrum. Aanleiding hiervoor waren de stevige IT-problemen in 2010 en diverse rapportages hierover van onder meer de Algemene Rekenkamer.
Softwareontwikkeling op basis van een agile werkwijze werd beschouwd als een van de manieren om het resultaat snel en persistent te verbeteren. Een fors budget en inzet van mensen van zowel binnen als buiten de organisatie onderstreepte dat het de organisatie ernst was met de introductie van Scrum. Gebleken is echter dat het goed inrichten van de scrumteams alleen niet voldoende is om tot resultaat te komen. Minstens zo belangrijk is dat de organisatie op hoger niveau geschikt is om de ‘Agile-scrum werkwijze’ voldoende te faciliteren. Juist dit niveau is het koppelvlak met de rest van de organisatie.

Actieonderzoek

Om meer helderheid over de rol van het ‘niveau boven de scrum-teams’ te krijgen is een actieonderzoek gehouden dat van 2012 tot 2015 heeft gelopen. 
Uit het onderzoek gehouden onder elf scrumteams bij de politie, kwam naar voren dat men de juiste aanpak heeft gevolgd bij het opzetten van de agile werkwijze.

In het opinieartikel van Wendy Jansen en Bas van Tol beschrijven ze het controlerend leiderschapsstijl bij de politie, wat alles behalve goed werkt in een scrum setting (verantwoording ligt in het team). Om deze cultuur te veranderen is het zogenaamde diagonaal leidinggeven geïntroduceerd. Hoe dat is gebeurd en wat de conclusie kun je verder lezen in hun artikel.


 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *