Droom groot, begin klein – zo doe je dat


Ondernemerschap – Droom groot, begin klein. Dat klinkt makkelijker dan het lijkt. Jesse van der Meulen (Aimforthemoon) vertelt hoe je dat kan aanpakken aan de hand van 3 begrippen.

In de kern draait groot dromen en klein beginnen om drie fundamentele dingen: 

  1. Purpose (weten waar je naartoe wilt), 
  2. Focus (weten waar je staat) en
  3. Action (de best mogelijke volgende stap).

Herhaal deze cirkel opnieuw en opnieuw en ontdek dat je daadwerkelijk vooruitgang boekt. Hoe vaker je de cirkel herhaalt, hoe duidelijker de droom en het doel zullen worden. Elke cirkel is één stap. Hoe kleiner de stappen, hoe sneller de cirkels zich zullen herhalen en hoe makkelijker het is om vooruitgang en groei te boeken. Vooruitgang is de brandstof om door te gaan en die is vaak onzichtbaar voor anderen. Het is jouw geheim.

Doel

David Allen legt in zijn boek “Getting Things Done” uit dat je je moet concentreren op twee dingen om jouw doelen te bereiken. Hij legt dit uit aan de hand van een voetbalwedstrijd. Zodra een voetballer de bal heeft, richt hij zich op twee dingen: 1: waar is het doel? 2: Wat is de volgende actie die ik moet doen om het doel te bereiken? Het kan zelfs zo zijn dat het slimmer is om de bal terug te spelen – in plaats van vooruit – om de kans op het bereiken van het doel te verhogen.

 
Ferran Soriano bevestigt dit in zijn boek “Goal: the ball doesn’t go in by chance.” Hij beschrijft hoe Barcelona zich richt op balbezit om een wedstrijd te winnen. Het gaat om de bewegingen, niet om de focus op het doel. Je weet waar het doel is, focus je in plaats daarvan op de bal.

Deze blog laat weer fraai zien waarom projectmanagement en ondernemerschap zo dicht bij elkaar passen; als projectmanager richt je op resultaat en dat realiseer je door focus aan te brengen en om actie te regisseren. Van der Meulen geeft mooie tips in zijn blog op Sprout. Onderneem het maar!