Een feedbackrijke cultuur bouwen in je project


Projecten – Leiderschap trainer Remco Claassen gelooft niet in feedback. In zijn trainingen haalt hij feedback geven finaal onderuit. Het is de meest vreselijke sociale interventie. Louis Brackel van LeanResults denkt daar eveneens ander over:

Feedback verhoogt prestaties en plezier

Ik geloof als coach in de waarde van persoonlijke feedback. Om beter te worden en blijer te zijn met je werk heb je begrip nodig van het effect wat je hebt op anderen. Je leert het meeste van directe feedback. En dat is niet alleen een geloof dat is ook al meerdere keren wetenschappelijk en natuurlijk in de praktijk bewezen.

Maar feedback is eng…

Maar je denkt al snel dat de feedback die je krijgt iets zegt over de relatie die je met die persoon hebt die jou de feedback geeft. Meestal zegt die feedback echter meer over de cultuur van de organisatie waar je werkt.

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent of niet goed weet hoe je met feedback moet omgaan, ga je vanzelf meewerken en -verbeteren als je werkt in een feedbackrijke omgeving. Andersom: de meest loyale en bevlogen collega’s geven het op wanneer niemand hun inspanningen ondersteunt.

Feedbackrijke cultuur werkt

Dus hoe kun je een feedbackrijke cultuur bouwen? Wat is ervoor nodig om een cultuur te kweken waarin iedereen dagelijks elkaar persoonlijke feedback geeft en ook graag ontvangt? Hier zijn de vier belangrijkste elementen:

  1. Veiligheid en vertrouwen
  2. Balans
  3. Normaliseren
  4. Het goede voorbeeld geven

Op zijn website worden deze elementen uitgewerkt in een uitgebreid artikelFeedback geven is in het rollenspel een vorm van aanspreken en essentieel in projectmatig werken, daarom promoot ik feedback geven.