Een project betekent oorlog!


querrillaprojectmanagementIk las pas ergens iets over guerrillaprojectmanagement.  Bij scrabble levert dit woord ongetwijfeld dubbele woordwaarde op. Maar het  klinkt best wel agressief . Het deed mij denken aan de fameuze uitspraak van (‘generaal’) Rinus Michiels: Voetbal is oorlog. Is het echt zo erg? Na enige speurwerk op internet heb ik  essenties van deze methode gevonden.
Het is toch bekender dan de term doet vermoeden. Guerrillaprojectmanagement gebruikt de methodologie van de agile softwareontwikkeling. Het wordt gekenmerkt door kleine en zelfstandige projectteams die met korte regelmatig iteraties kleinschalige implementaties opleveren. Net als bij Agile is er wel een lange termijn planning (mijlpalen) en een korte termijn planning (sprints). De guerrillaprojectmanager stuurt alleen maar op deliverables. De actielijsten zijn de belangrijkste sturing mechanisme in de dagelijkse e/o wekelijkse projectvergadering. Ik verwacht dat die natuurlijk staand wordt uitgevoerd. Teamwerk (#teamlid)  is essentieel: al discussiërend, stimulerend, faciliterend en implementerend komt men tot een volgende release. De voortgang is altijd zichtbaar – namelijk concrete tussenresultaten – wat de sturing vereenvoudigd.

Voorwaarden
Het toepassen van guerrillaprojectmanagement vereist wel een perfect #samenspel en #rollenspel. Bij Agile is dat al kritisch, bij deze aanpak nog meer. De lijnmanager (#ondersteuner) en senior management (in dit geval de sponsor, een van de #stakeholders of als #opdrachtgever) moeten actief aan de slag: prioriteiten stellen in de lijn, draagvlak in het MT creeren, het lager management actief sturen. Kortom: senior management vraagt om bepaalde resultaat, maar men heeft ook een actieve rol op de weg er naar toe. De laatste is niet standaard. De projectmanager (#opdrachtnemer) en sponsor werken daarom nauw samen.

Tenslotte
Samenvattend is guerrillaprojectmanagement een subset van Agile. Misschien kunnen we het wel lean-Agile noemen?
 Dat klinkt ook wat vriendelijker. Met de term guerrillaprojectmanagement moet ik toch denken dat een projectmanager met een buks rondloopt. Ik heb zelf geen ervaring met deze aanpak, daarom zijn ervaringen welkom (als reactie op deze blog).  Het lijkt me een  mooie methode voor kleine en korte (software) projecten.
Op een Amerikaanse website kwam tien (satirische) tips tegen om guerrillaprojectmanagement toe te passen:

  1. Identify the natural enemies of a project manager.
  2. The customer is a mean to an end.
  3. Plan the planning.
  4. Requirements are not required.
  5. Risks are too risky.
  6. Keep the reports clean.
  7. Milestones are fixed.
  8. Embrace re-use.
  9. Your project team is not your electorate.
  10. All good things must come to an end.

O ja: een project is dus geen oorlog (ik kreeg al een verontruste reactie of  ik dit serieus zou menen: niet dus) 🙂

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *