Er is werk zat, hoezo recessie?


Het is ok! Iedereen maakt zich weer – of nog steeds –  druk over de economie en dus over werk.  Laten we eens een momentopname maken hoeveel vacatures er op dit moment  zijn voor ‘projectvaardige’ mensen. Tussen de haken zal ik telkens één van de vijf rollen noemen die ik in het #rollenspel onderscheid.

De trigger om deze blog te schrijven was een positief bericht uit de Computable van vorige week: Topstart voor vacaturemarkt. Ik heb dit gelijk via de webduif de wereld in gekwetterd.
Opvallend in het overzicht is, dat de vraag naar projectmanagers (#opdrachtnemer)  met maar liefs 184% is gestegen  naar 127 vacatures. De vraag naar ICT lijnmanagers (#ondersteuner, #opdrachtgever) stijgt minder spectaculair:  ‘maar’ 158%. Ook developers en beheerders (#teamlid) laten mooie scores zien. Een paar dagen later volgde wel een nuancerende waarschuwing van het kenniscentrum Ecabo voor een misleidend beeld van banenkansen in de ICT.

Maar de wereld van projecten is groter dan alleen de IT. Ik heb een quick scan gemaakt van de verschillende vacaturebanken, die naast IT ook vacatures in andere vakgebieden aanbieden.

  • Intermediair: 188 vacatures voor projectleider/projectmanager en 252 vacatures voor ‘engineer’.
  • Monsterboard: 32 vacatures voor lijnmanagers en 106 projectmanagers.
  • Stepstone: 362 ‘project gerelateerde’ vacatures (van developers tot projectmanagers).
  • Nationale Vacaturebank: 762 (!) vacatures voor projectmanagers (MBO tot universitair).
  • ZZP: tientallen aanvragen voor verschillende rollen op freelance.nl.
  • Op LinkedIn wordt in verschillende ‘Groups’ ook banen aangeboden.

De senior management positie (#opdrachtgever, #stakeholder) laat ik buiten beschouwing omdat die vacatures weinig gepubliceerd worden.

Conclusie: Ook in economisch moeilijker tijden is er voldoende werk en ik verwacht dat ‘projectvaardige’ mensen altijd werk kunnen vinden. Ja, ik weet dat er mensen zijn die al een poos ‘zoekende’ zijn. Dat zie ik ook bij de reacties bij het bericht van Ecabo. Ga niet bij de pakken neerzitten, ga eens in gesprek met bijvoorbeeld een loopbaancoach (Wim Schouten kan ik bijvoorbeeld prima aanbevelen) en laat je adviseren. Ook hierin geldt, neem je verantwoordelijkheid, of in mijn termen: Pak je rol!

Als jij een project kan runnen (als projectmanager of als projectmedewerker, in welke rol dan ook) dan ben je in staat om – met een team – iets nieuws te creëren. Dat is het boeiend met werken in projecten. Heb je behoefte om je vaardigheden te verbeteren of je te certificeren als projectmanager zoals Prince2? Of als projectmedewerker, opdrachtgever? Laat het mij weten, ik kan je er (vrijblijvend) in adviseren. Ook als je geen cursus of training wilt doen, er is materiaal genoeg om verder te leren, zoals mijn boek en publicaties :-). Ook is er een PMWiki, waar nuttig (achtergrond) materiaal is te vinden!

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Er is werk zat, hoezo recessie?