Faalfactoren projecten boven water


Faalfactoren projecten boven water

Projecten – Megaprojecten, zoals rekeningrijden, een elektronisch patiëntendossier, of een groot ERP implementatie zijn vanaf het begin gedoemd te mislukken. Dat komt omdat de initiatiefnemers alleen oog hebben voor de technologie en uiteenlopende belangen van stakeholders en daardoor de kosten en het tijdsbeslag volledig verkeerd inschatten.
Deze straffe uitspraak werd gedaan door Albert Boonstra, hoogleraar Informatiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen, tijdens zijn oratie vlak voor de zomervakantie over innovatieve informatietechnologie.

Zijn conclusie is dan ook dat overheid en bedrijfsleven moeten afstappen van megaprojecten. Het is veel verstandiger om bepaalde specifiek en kleinere doelen te stellen en daar naar toe te werken. Het afstemmen met de eindgebruikers kan maar beter vooraf gebeuren dan achteraf.

Let op het woordje ‘te’

Nog een onderzoek: een recent onderzoek bij 163 bedrijven door het Amerikaanse bedrijf PM solutions komt ook met een aantal oorzaken waarom projecten mislukken. Per oorzaak heb ik aantal steekwoorden toegevoegd:

  • Geen goede eisen: onduidelijk, tegenstrijdig, onnauwkeurig en ze worden niet opgeschreven
  • Gebrekkig inzet van menscapaciteit: niet genoeg mensen, conflicten, slechte resourceplanning
  • Krappe planning : niet realistische planning, gebaseerd op te weinig data en slechte schattingen
  • Overvallen door risico’s: niet geïdentificeerd en zeker niet gemanaged

Welk onderzoek er ook uitgevoerd naar de faalfactoren van projecten, veel heeft te maken rond te woordje ‘te’: te SNEL, te VEEL, te VAAG, te WEINIG, te GROOT.

Succesfactoren

Toch zijn er succesfactoren of vuistregels rond projecten waardoor projecten voorspoediger kunnen lopen. Harde voorwaarde is wel dat de rollen rond en om projecten anders werken dat wat ze misschien gewend zijn. Daarvoor is – zoals ik dat noem – een samenspel voor nodig. Om dit samenspel goed uit te voeren is een paradigma verschuiving noodzakelijk. Dit noem ik ‘omdenken’ wat zoiets betekent denken in kansen en mogelijkheden. Binnenkort verschijnt in Bits & Chips een artikel hierover en op 4 oktober 2011 houd ik een interactieve presentatie in het Cinemec te Ede. Dit wordt georganiseerd door HumiqICT, die regelmatig zgn Breinstormsessies organiseert. Welkom!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *