Flexibel het onverwachte sturen in projecten


Projecten – Uit de bocht vliegen lijkt wel een synoniem voor Grote Complexe Projecten: ze zijn zelden on time en on budget. Toch gaat het steeds vaker wél goed. En dat maakt nieuwsgierig: wat maakt het verschil? Zit dat in de gebruikte methode of meer aan de zachte kant?

Heilige graal

Organisatie en managers zijn vaak op zoek naar DE methode of aanpak om een project goed naar de finish te brengen. Uit onderzoek blijkt dat de zachte kant voor 70% (!) bepalend is om een project succesvol te leiden. Commitment, vertrouwen en motivatie van de betrokken rollen zijn daarbij essentiële begrippen.  Daniel Pink heeft jarenlang onderzoek gedaan wat een professional echt motiveert. In dit artikel vind je 3 praktisch tips om dit te gebruiken in projecten. Maar is er meer over te zeggen?

Roerige Umwelt

Een ander sleutel tot succes is flexibiliteit. Hét onderscheidende kenmerk van succesvolle projectmanagers is dat ze in onze roerige Umwelt goed met onverwachte gebeurtenissen kunnen omgaan. En die doen zich tijdens elk project voor. Je kunt niet alles voorspellen: zieke projectleden, (technisch) tegenslag, wegvallende of tegenvallende leveranciers en niet te vergeten: scope screep. En zelfs als je iets wel degelijk had voorzien, dan nog kan de impact groter zijn dan verwacht. Dat tackel je ook niet met een minutieuze planning en doortimmerde risicomanagementprocessen.

Vier rollen projectmanagers

Het befaamde MIT Sloan heeft onder 150 projectmanagers uit 20 organisaties onderzocht welke rollen de projectmanager aanneemt tijdens de uitvoering. Het zijn er vier:

  1. Vanaf het begin: samenwerking ontwikkelen
  2. Periodiek: Planning & reviews integreren met leren
  3. Af en toe: Grote ontsporingen voorkomen
  4. Continue: De vaart erin houden (momentum)

In een PDF artikel van Management Executive wordt dit uitgewerkt. Twee daarvan zijn meer traditioneel (gedreven door intentie), twee meer agile (gedreven door omstandigheden). Lezenswaardig! O ja, er is dus geen heilige graal. Het is een bundeling van vaardigheden, competenties en draai-uren. Gelukkig maar.


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *