Flitscolleges voor projectmanagement onderwijs


 

Projecten – In het onderwijs wordt ‘flipping the classroom‘ gangbaar:  de fysieke klassikale instructie wordt minder en kennisoverdracht zal meer online aangeboden worden. De student of leerling bekijkt het lesmateriaal thuis. De fysieke lessen of colleges krijgen meer een werkcollege karakter: al of niet in groepjes casussen uitwerken en bespreken. Deze efficiënter vorm van onderwijs geven is nu ook projectmanagement vakgebied binnen getreden. Roel Grit heeft namelijk flitscolleges gemaakt.

P6 projectmanagement methode

Roel Grit, docent op Stenden Hogeschool, is bekend geworden van de P6 projectmanagement methode. Het is een lichtere vorm van Prince2 en in het gelijknamige boek beschrijft hij een projectaanpak in zes stappen: de voorbereiding, uitvoering en afhandeling van projecten en leert studenten hoe zij projecten succesvol aanpakken. Het is een uitbreiding op het boek Projectmanagement van dezelfde auteur. Hiervan zijn ruim 300.000 exemplaren van verkocht en wordt oa in het HBO gebruikt. Via een LinkedIn groep kwam ik zijn mededeling tegen over zijn nieuwe manier van onderwijs geven: 

Flitscolleges

Op kennisnet is een duidelijke infographic te vinden over de essenties van ‘flipping the classroom’. Die past Grit mooi toe. Momenteel zijn er over projectmanagement elf flitscolleges beschikbaar. Grit: “Doorgewinterde projectbeesten vinden ze vast te basaal, maar voor beginnende projectleden zijn ze volgens mij erg bruikbaar. Dus zeker bruikbaar in het onderwijs (mag zonder toestemming). Totaal ga ik 30+ video’s over projectmanagement maken”. Een paar video’s die er al te vinden zijn:

  • Stoppen van een project (ook voor een ervaren project manager of opdrachtgever leerzaam!)
  • Verschil tussen project en programma’s
  • Projectdoelen en project resultaten

Als je je abonneert op zijn YouTubekanaal, krijg je automatisch bericht als een nieuwe video verschijnt. 


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *