Gave kerstcommercials


Opvallend – De periode van lijstjes is aangebroken. Een hype. Er is zelfs een website met allerlei top10 lijstjes. Zo is treitervlogger volgens van Dale het woord van 2016.  Het beste bekeken bewegend beeld doet ook mee. Youtube heeft de lijst van meest bekeken filmpjes van 2016 bekend gemaakt. De achttienjarige Nick Nicolai in Holland’s Got Talent is de best bekeken Nederlandse video en staat op twee. Als hij zijn eerste noten begint te zingen, valt iedereen bijna om van verbazing en je ziet de schaamte bij de jury. Die dacht vooraf dat het niets zou worden. 

Gezelligheid

Een andere overzicht van lijstjes is die van kerstcommercials. Opvallend is het hoge nostalgische gehalte. De mensen zijn blijkbaar het negativisme in het nieuws beu. De verkiezing van Trump, de komende Brexit, de terreur van ISIS en het zielig gedoe van Wilders maken mensen onzeker. Ze willen sfeer en gezelligheid in en rondom huis. Mensen die mij kennen, weten dat ik vaak commercials gebruik in trainingen en lezingen. In korte tijd – vaak met humor – wordt een boodschap kernachtig overgebracht. Ik heb er twee geselecteerd.

De conducteur

Wes Anderson is een bekende filmmaker (Rushmore, Fantastic Mr. Fox, The Grand Budapest Hotel) en is ingehuurd door de succesvolle kledingwinkel H&M. In een commercial speelt Adrian Brody een conducteur, die de passagiers moet vertellen dat de trein te kampen heeft met een onverwachte vertraging. Het gevolg is dat de passagiers het Kerstfeest gaan missen. Maar de conducteur verzint een list om het ongemak te verlichten. Yep, het is een (H&M) reclame, maar laat het verhaal op je inwerken…

 

 

Engels voor beginners.

De tweede commercial die meer dan 2,7 miljoen keer is bekeken komt rechtstreeks het hart binnen. Het is een prachtige Poolse reclame, die online viral is gegaan. De reclame heet ‘English for Beginners’ en vertelt het verhaal van een oudere Poolse man die alleen woont met zijn hond. Via internet besteld hij een cursus, gaat aan de slag en oefent tegenover zijn hond en badeend. Zijn huis plakt hij vol met post-its en in de bus oefent hij hardop door ongegeneerd ‘I love you!’ te roepen. Al dit oefenen heeft een doel, want hij gaat met Kerst op reis naar zijn kinderen. Aangekomen bij zijn kinderen, duikt achter hen op een jong meisje op. De man hurkt neer en zegt in perfect Engels tegen haar: ‘Hi, I am your grandpa.’

 

Het mooie is dat zo’n boodschap over familie het in deze kersttijd zo goed doet. Dankzij internet back to the basic zeg maar. Ik ken de Poolse markt niet en heb dus ook geen flauw idee voor welk merk de reclame gemaakt is. Doet het ertoe?

Kerstreces

Ruim een half jaar terug ben ik weer begonnen met publiceren. Het aantal bezoekers is verdubbeld (rond de 1800 per maand), dus zie ik als bevestiging dat het gewaardeerd wordt. De komende drie weken zal ik geen berichten publiceren. In deze periode vier ik Kerst (met mijn familie…) en wil ik tijd gebruiken om boeken te lezen. Daarnaast sta ik op een beurs in de tweede week van januari.
Daarna hoop ik weer met 3 a 4 berichten per week over projectmanagement te komen. Bedankt voor jullie site bezoek en response (mn via LinkedIn). Goede feestdagen een voorspoedig 2017!


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *