Geheim 2: Collega’s doelbewust verbinden


doelbewust verbindenIn de serie over ‘De zes geheimen van veranderingen’  (boek van  Michael Fullan) vandaag in deze blog geheim twee : Verbind collega’s doelbewust. Het doelbewust verbinden is de balans tussen de lat hoog letten en medewerkers empoweren. Als de lat te hoog wordt gelegd ontstaat het gevaar dat medewerkers zich beperkt voelen en gaan ze zich verzetten.

 

Tip van Pak Je Rol

TimeChimp urenregistratie 

Maximaal overzicht door minimaal inspanning!

 Deze online urenregistratie software is perfect voor zzp’ers en projectteams en geeft je direct inzicht in je projecten.

Bekijk en probeer

Lees meer over TimeChimp

 

1000 bloemen bloeien

Bij het empoweren van medewerkers is de mogelijkheid aanwezig dat er beloofd wordt dat 1000 bloemen gaan bloeien, waardoor er nooit één bloeit.
Dan zijn er  teveel middelen overgedragen. Dit moet van bovenaf – al of niet rechtstreeks – gestuurd worden door doelgerichte en continue interactie tussen collega’s te bevorderen. Door doelbewust verbinden worden neuzen gericht en de leermogelijkheden afgestemd op de gewenste resultaten.

Fullan noemt drie (abstracte..) voorwaarden om collega’s effectief te verbinden:

 1. De waarden van de organisatie moeten samenvallen met de waarden van de  individuele (of groepen van) werknemers.
 2. Informatie en kennis over effectieve praktijken moeten op grote schaal en openlijk worden uitgewisseld.
 3. Er moeten een control mechanismen werkzaam zijn die ineffectieve acties waarnemen en aanpakken en tegelijkertijd effectieve praktijken aan het licht brengen en versterken

 

Doelbewust verbinden door samenspel

In het kort betekent dit dat zinvolle en hoogwaardige resultaten de kern moeten zijn bij de interactie. De CEO van Al West  (van SEI investements) : Als mensen niet vooruitkomen komt dat niet door de baas maar door de collegas (#samenspel!). Als iemand alleen gericht is op zijn baas, dan komen ze niet vooruit. Jouw succes is gekoppeld aan hoe goed je met je collegas overweg kunt. Geldt dit ook niet voor projecten? Dus: het succes is gekoppeld als je goed met collega projecten om kan gaan? Ik heb er zelf ervaring mee dat projecten onderling in competitie waren, waardoor een vecht cultuur ontstond. Andersom heb ik ook ervaring mee: gezamenlijk optrekken waar mogelijk, wat uiteindelijk alle projecten ten goede kwam.

#Samenspel is creeren van wij-wij, want volgens Fullan:

 1. Alle belanghebbende worden betrokken bij een hoger doel, die betekenis heeft voor het individu alsmede de organisatie.
 2. Er komt een kennis stroom op gang als mensen streven naar wat het beste werk.
 3. Je groeit  door je te identificeren met iets dat groter is dan jezelf en heeft grote gevolgen.

 

Draagvlak is essentieel

Het wij-wij gevoel groeit niet omdat mensen graag in hiërarchie willen werken maar omdat zij hun collega’s leren waarderen (en v.v.). Daarom is draagvlak (in projecten) zo belangrijk! Is dit naïef? Ja, het lijkt erop.. Maar geef richting aan als (project)leider en stel je flexibel op. Ga je dan niet met alle winden meewaaien? Ik las ergens een mooie formulering: wees flexibel voor 70% en onbuigzaam voor 30%

Drie tips om collega’s met elkaar en doelbewust verbinden:

 1. Op inhoud en thema (door het meer opbouwen van expertise om zo nog beter te worden).
 2. Op breukvlakken om de doorgaande lijn te bewaken/barrieres slechten om continue verbetering tot stand te brengen
 3. Door de te innoveren: experimenten om deskundigheid, enthousiasme en strategie te bundelen om zo adaptieve uitdagingen in ons werk aan te pakken

Ten slotte een aantal reflectievragen en doordenkers:

 • Hoe ga ik om met sturing dilemma ‘te strak’ en ‘te los’?
 • Hoe verbind ik medewerkers zinvol aan organisatie (of project..) doelen?
 • Hoe stuur ik bovenaf, terwijl tegelijkerijd zinvolle interactie tussen collegas wordt georganiseerd en resultaten worden behaald?

 

Deze blog is een serie naar het boek van Michael Fullan: ‘De zes geheimen van veranderingen’
Introductie
Geheim 1: houd  van je medewerker
+ Geheim 2: Verbind collega’s doelbewust

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *