Het geheim van de zes geheimen


Zes geheimenHet boek van Michael Fullan is uit! In de voorgaande zes blogs zijn de afzonderlijk geheimen behandeld. Circa 30% van de geplande veranderingen slagen, de overige 70% blijft vaak steken in een plan. Houdt de geheimen vast en pas deze alle zes toe. Organisatie ontwikkeling is systematisch, planmatig en stap-voor-stap verbeteren. Dit geldt ook voor projecten, die link is vaak te maken. De zes geheimen zijn geen truukjes die je 1-op-1 kan gebruiken. Het ‘tunen’ op je eigen situatie is altijd nodig, of het nu voor een organisatie verandering is of voor een project. 

Als afsluiting een aantal  richtlijnen om te werken met de geheimen:

 

  • Ga voor synergie tussen de geheimen: werk met een niet veroordelende houding, waardoor mensen zich echt gaan ontwikkelen. Veranderen door doen!
  • Ontwikkel een eigen breed toepasbare theorie die werkt. Hoe de wereld in elkaar zit. Schrijf de zes geheimen concreet uit voor jouw organisatie of project. Afhankelijk van het soort projecten zou je dit in een bijlage van een projectplan kunnen opschrijven?
  • Deel en bewaar de geheimen. De neiging is vaak hoe meer je weet, hoe meer je erop wil zitten. Dat kan niet. Dus accepteer dat je niet alles weet. Laat beslissingen dus ook aan anderen over.
  • Zorg dat je de complexiteit overwint. Anders houdt je vast aan lijstjes, ben je te technisch. Krijg inzicht in onderliggende waarden/gedachten van mensen. Dat vraagt leren en studeren!
  • Geluk is niet wat sommigen onder ons denken dat het is.
Samen leren, samen sterker of nog beter worden, samen werken aan dat hoger doel, het werkt echt. Zo’n ontdekkingsreis is een avontuur en geeft inspiratie, energie en vertrouwen EN nieuwe antwoorden. Succes met veranderen!

Deze blog is een serie naar het boek van Michael Fullan: ‘De zes geheimen van veranderingen’

 

Six secrets of ChangeIntroductie
Geheim 1: houd van je medewerker.
Geheim 2: Verbind collega’s doelbewust.
Geheim 3: Capaciteit opbouwen staat voorop.
Geheim 4: Leren in het werk.
Geheim 5: Transparantie moet..
+ Geheim 6: Het geheim van de zes geheimen.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *