Het succesvolste softwareproject


Projecten – Linux werd, zonder vooropgezet projectplan, tot de basis van internet en een drijvende kracht achter een heel nieuwe manier van software-ontwikkeling. Linux bestaat deze maand 25 jaar.

“Per dag worden 10.800 coderegels toegevoegd, 5300 regels verwijderd en 1800 gewijzigd.” Met die omschrijving geeft Jim Zemlin, executive director van de Linux Foundation aan met welk een enorm tempo er aan Linux wordt gesleuteld. Het aantal programmeurs dat tegelijkertijd aan het besturingssysteem werkt, is ook ongekend. “Ze creëren samen miljarden dollars aan software. Linux gaat veel verder dan de code, het is de meestgebruikte software ter wereld geworden. Het besturingssysteem domineert vrijwel elk terrein van kleine IoT-apparatuur tot high performance computing. Linux drijft letterlijk de wereldwijde economie aan.”

Linux fundament internet, Android en MacOS

Linux werd het fundament van het Internet, maar ook van Android en van MacOS. Zoals met veel grote ontwikkelingen, was de enorme impact geen doel bij de start. Internet en Facebook zijn maar twee van die stormachtige ontwikkelingen die heel klein en met een ander doel begonnen. Linus Thorvalds zag bij de officiële introductie van Linux op 25 augustus 1991 maar een heel bescheiden rol voor zijn project. “Ik werk aan een gratis besturingssysteem (slechts een hobby, wordt niet zo groot en professioneel als GNU) voor 386(486)AT klonen”, schreef hij op het comp.os.minix message board. “Het borrelt wat sinds april en is bijna klaar.”

Op AGconnect is meer te vinden over de historie over dit succesvolste project, waarin commitment de basis is voor succes. Aansprekend!

De foto komt van pixelstalk