Hoe je een geboren leider wordt


‘Hoe je een geboren leider wordt’ is een boek van Frank Schaper. Een intrigerende en paradoxale titel! Dit boek heb ik in de zomervakantie gelezen, nieuwsgierig of er relatie te leggen is met de vijf rollen. Na het lezen van het boek ben je meer bewust hoe leiders en managers (niet hetzelfde!) zich gedragen en dit kan nuttig zijn in de wereld van projecten!

Wat maakt iemand een geboren leider? Een leider inspireert anderen, die daardoor volgers worden. Volgers identificeren zich met hun voorbeeld en imiteren hem in denken en doen. Sommige volgers innoveren, worden zelf een geboren leider en inspireren op hun beurt nieuwe volgers. Geboren volgerschap ligt aan de basis van leiderschap: de geschiedenis herhaalt zich niet, wij herhalen de geschiedenis, maar net even anders.

Doorzetten

Ieder mens heeft neiging tot identificatie en imitatie. Schaper identificeert zich met striphelden door zich aan hen te spiegelen. Spiegelen is een combinatie van herkenning zien en nabootsgedrag. Door imitatie lerende wij namelijk spelenderwijs. Bekende voorbeelden is het (aan)leren van een taal of autorijden. Spiegelen is de essentie van ons leerproces en gaat grotendeels onbewust.
Stripboeken zijn volgens Schaper getekende managementboeken over leiderschap. De helden – zoals Lucky Luck, Kuifje, Dan Bosco – hebben één eigenschap gemeen: doorzettingsvermogen. En leiderschap is invloed en volgens Schaper heb je die pas als je leiding neemt. Nog een cruciale eigenschap voor grote leiders (Obama, Gandhi, Mandela): ze zijn in staat, ook in het openbaar, hun fouten te benoemen. Geldt dit ook allemaal niet voor senior management, maar ook voor een projectmanager?

Volgers

Maar leiders zijn ook volgers. Leiders volgen een innerlijke kompas, dat al in hun vroege jeugd onbewust is afgesteld op hun rolmodellen. Vaak is de rolmodel de vader of een substituut. Dit laatste noemt hij avatars zoals

 • Overleden mythische figuren
 • Fictieve personages uit romans, tv-series, films of stripboeken
 • Levende idolen die moeilijk te benaderen zijn.

Schapers maakt na een grondige analyse van een aantal bekende leiders:

 • Barack Obama: zijn rolmodel was zijn vader
 • Margaret Thatcher haar rolmodel was Winston Churchill
 • Nicolas Sarkozy: Charles de Gaulle en Tony Blair
 • Napoleon: Julius Caesar

Maar dan nu de hamvraag: hoe word je een geboren leider? Uit onderzoek blijkt dat leiderschap ca. 30% komt door de genen en 70% door de omgevingsfactoren. Dus na de geboorte moet er iets gebeuren om tot een geboren leider te komen. Volgens Schaper – na bestudering van verschillende wereldleiders – moet een leider maar liefs vijf keer geboren worden:

 1. De natuurlijke geboorte
 2. De geboorte van een relevante gave
 3. De geboorte van een persoonlijk motief
 4. De geboorte van een aansprekende missie
 5. De geboorte van een groep volgers

In zijn boek wordt dit verder uitgewerkt met voorbeelden en onderzoekgegevens.

Het boek – rijk geïllustreerd met fragmenten uit stripboeken – geeft een fascinerend inzicht van (vaak onbewust) drijfveren van leiders. Schapers noemt zijn eigen loopbaan bij de KLM een stripverhaal. Wat is jouw stripverhaal?

 

Het boek is niet meer te koop bij managementboek.nl (waarom?), maar je kan er wel meer boeken vinden van dezelfde auteur.

 

 

.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Hoe je een geboren leider wordt

 • ir. K.E. (Karel) van Zanten

  In de titel van de discussie in de IPMA-NL-groep op LinkedIn staat “Hoe wordt je een geboren (project)leider?”. Ik heb deze link gevolgd en in het artikel op uw blog komt deze zin nog eens voor.

  Het zou moeten zijn: “Hoe word je een geboren (project)leider?”.

  Niet omdat je de t toch niet hoort, maar omdat we, als de je/jij achter het werkwoord staat, op die plaats nooit een t zetten. Kijk maar: jij hebt / heb jij, jij maakt / maak jij, enz. Dus ook: jij wordt / word jij.

  (Let op het instinkertje: Hoe wordt je projectleider geïnformeerd? Hier is niet “je” het onderwerp maar “je projectleider”.)

 • Ludo Zwaan

  Dag Karel
  Dank voor je opmerking! Een beetje slordig van mij….
  Inmiddels gecorrigeerd
  Groet, Ludo