Hoe je managers managet


Als je managers managet, sta je voor twee taken: je moet ervoor zorgen dat ze goed werk leveren (net zoals bij elke medewerker) én dat ze hun (project)team goede ondersteuning geven. Dat laatste, hoe doe je dat? Moet je training geven? Coaching? En hoe ben je een goed rolmodel?

Acht taken

Harvard Business Review heeft het gevraagd aan deskundigen Sydney Finkelstein (Tuck School of Business, auteur van Superbosses) en Linda Hill (Harvard, auteur van Being the Boss). Het verschil is dat het managen van managers ook leiderschapscoaching vereist: je moet managers zo coachen dat ze de cultuur en capaciteiten ontwikkelen die hun teamleden nodig hebben. Doe als manager (projectmanager, teamlid, lijnmanager) van managers het volgende:

  1. Geef het goede voorbeeld. 
  2. Verbreed de focus van je coaching
  3. Complimenteer ze in het openbaar, 
  4. Werk volgens een leerlingschapmodel:
  5. Geef ze ruimte. 
  6. Laat ze hetzelfde trainingsprogramma volgen als jij. 
  7. Leer hun team kennen. 
  8. Zoek uit hoe jij het doet als manager van managers. 

De verdere uitleg kan je vinden op ManagementImpact. Dit betekent dat je als (project)manager niet altijd eens hoeft te zijn met je manager. In een eerdere blog zijn zes manieren beschreven om het (netjes) oneens te zijn met senior management. Het managen van managers is niet altijd eenvoudig en vereist moed.