Ik vertrouw je


Opvallend – Nepnieuws, het spreken over ‘alternatieve feiten’ en de ‘waarheid is een mening’. Veel van deze statements horen we dagelijks. We dachten dat Vladimir patent heeft op  – zoals we dat vroeger noemde – desinformatie, maar dit fenomeen komt steeds dichterbij. Tijdens de #brexit campagne, de Trump verkiezing, maar ook in Nederland lijkt het gemeengoed te worden nu de verkiezingen op ons afkomen. Dit heeft destructieve gevolgen voor het onderling vertrouwen. Hoe is dit in organisaties en projecten?

Leuk werk

Wanneer is het leuk op het werk? Medewerkers die hun collega’s vertrouwen hebben 31% meer werkvreugd, aldus een onderzoek van WorkHuman Research Institute. Het is een open deur, maar als dat niet zo is, dan is er structureel iets mis in je organisatie of project. Wanneer wordt het vertrouwen op de proef gesteld? Zoals in het echte leven: Als de voorspoed faalt, falen de vrienden. Bijvoorbeeld een project dat door een dal gat door forse tegenslag (technisch, financieel, leverancier die niet presteert enz), dan leer je je vrienden echt kennen of ze te vertrouwen zijn. Andersom geldt bovendien ook: als je project tegenwind hebt en je lost dat als team op, dan ontstaan daarna mooie verbintenissen (soms voor het leven).

Vertrouwen geven

De beste manier om er achter te komen dat je collega’s te vertrouwen zijn is door…vertrouwen te geven. Direct vanaf het begin: toegang geven tot alle relevante informatie, betrekken in overleggen, desnoods je laatste euro uitlenen voor de soep in de kantine. Vertrouwen ontvangen = vertrouwen geven. Zeker als (project)manager. Niet praten over de mensen achter hun rug om, maar met de mensen.

Tenslotte nog een bevinding vanuit het rapport: het geven van erkenning. Dat is ook een vorm van vertrouwen uitspreken.

Bij het geven van erkenning voelen medewerkers voelen ze zich meer gewaardeerd (92%); zijn trotser, gelukkiger en meer tevreden met hun werk (85%)en meer betrokken bij het bedrijf (81 %).

In het boek van Patrick Lencioni kwam het geven van erkenning ook al naar boven als  belangrijke pijler voor een gezonde organisatie. Als leidinggevende (projectmanager, lijnmanager, opdrachtgever) heb je twee sleutels in handen: je collega’s vertrouwen geven en erkenning. Dan krijg je het ook terug en is de werkvreugde optimaal met als prettige gevolg: resultaat. Simpel eigenlijk, niet waar?


 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *