iTob met zorginnovatie 28-01-2017


iTob met zorginnovatie

Projecten – Veranderingen in de zorg hebben al de nodige pennen en toetsenborden in beweging gebracht. De vergrijzing en ontgroening komen rap dichterbij. De decentralisatie is amper gerealiseerd, de kosten stijgen, er is gebrek aan zorgprofessionals, terwijl de techniek doordendert. Help! Zorginnovaties moeten ons gaan helpen, maar ze mislukken vaak. Hoe komt dit? Een rapport van Raad van Volksgezondheid vat het treffend samen: Onbekendheid, Onwennigheid en Onvermogen bij cliënten en professionals.

IBS Congres

Het Instituut voor Bewegingsstudies (IBS) van de Hogeschool Utrecht, organiseert op 28 janauri weer haar jaarlijkse congres. Het thema is de ‘Beweegprofessional van de toekomst’. Omdat de combinatie ondernemerschap en technologie aan bod komt, mag ik als programmaleider een keynote verzorgen namens het consortium ROCA12-CHE-ZGV-Opella.

Fieldlab

De demografische en technologische ontwikkelingen gaan ernstig snel en de zorgsector en het onderwijs moeten samen echt aan de slag. Maar dat gaat niet vanzelf. Ik zal een overzicht geven van de ontwikkelingen (Onbekendheid!) en de ervaringen van onze aanpak. Er is bewust gekozen om eerst te investeren in het scholen van de professional en daarna de cliënten. De beste manier Onwennigheid weg te nemen is samen oefenen. Oefenen in een veilig ruimte, zoals een fieldlab, zodat het Onvermogen verminderd, fouten gemaakt mogen worden en de professional zelf in staat is om aan de slag te gaan. Gaat dit vanzelf? Nee, een projectmatig aanpak, met commitment van alle niveaus is harde voorwaarde voor succes.

Als je interesse hebt om te komen, geef je op via de website van de Hogeschool Utrecht.


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *