Jaarlijks doelbewust 5 miljard verbranden?


OnderzoekerMidden op de voorpagina van het tijdschrijft Computable nummer 22 las ik een artikel getiteld ‘Rijk verspeelt doelbewust vijf miljard euro aan ICT’. Dit lijkt me bizar, alleen de titel al. Zo’n kop zal de gemoederen wel losmaken dacht ik. Dus ik op de website van Computable gekeken, nieuwsgierig naar eventuele reacties. Die zijn er! Het bewuste artikel roept veel response op: inmiddels al  47 reacties op de site. 
Inhoudelijk heb ik mijn vraagtekens. De beschuldiging wordt uitgesproken door Rene Veldwijk van een ICT bedrijf. Zijn onderbouwing van het bedrag vind ik mager. Hij spreekt over een incident  wat hijzelf meegemaakt heeft (bizar, dat wel). Maar hij extrapoleert dat incident met veel fantasie naar 5 miljard. Volgens mij is het jaarlijks ICT budget bij het Rijk  rond de 2 miljard. En dat de rijksoverheid dit ‘doelbewust’ doet, gaat er bij mij niet echt in. Kortom, de nuance is een beetje zoek, zoals we vaker zien in dit soort discussies.
Gaat dan alles goed? Natuurlijk, er is altijd ruimte voor verbetering! Er wordt veel geld verspild (niet alleen bij het Rijk…), dat is ook bevestigd o.a. in de oratie van Albert Boonstra, hoogleraar Informatiemanagement, die aangeeft om bijvoorbeeld geen mega-projecten uit te voeren.

Opmerkelijk vind ik dat weinig reacties gegeven wordt de op de manier waarop de projecten (niet) gemanaged worden. Daar zit m.i. wel een deel van de clou. We laten het allemaal gebeuren. En dan is er nooit één specifieke rol de zondebok, dat zijn er altijd vijf die het samenspel niet goed uitvoeren. Mensen die mij kennen, weten welke vijf ik bedoel…

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *