Kennisbank projectmanagement


kennisbank-projectmanagement

 

Ben je het zat dat steeds je projecten uit de bocht vliegen?

Als je van jezelf weet waartoe je in staat bent, kan het ongelooflijk frustrerend voelen als je projecten anders lopen dan gewenst. Vaak krijg je als projectmanager de schuld.

 Klinkt dit herkenbaar?

Overigens is het niet alleen belangrijk voor je gemoedstoestand dat je succesvol bent in het managen van projecten; het is ook ontzettend belangrijk voor je arbeidsvreugde en je loopbaan. Regelmatig onderzoek laat zien dat uiteindelijk maar 10 tot 30% van de projecten netjes de eindstreep haalt. Hoe komt dit? Er worden regelmatig een aantal faalfactoren genoemd. Onderzoek heeft aangetoond dat ‘maar’ in 32% van de gevallen de projectmethodiek de oorzaak is. 
Om meer grip te krijgen om projecten te sturen zal je eerst een groot obstakel moeten overwinnen… 

kennisbank-projectmanagement

 

Het grote probleem…

Een succesvol project wordt voor ‘maar liefst’ 68% bepaald door het sturen van commitment van de vijf rollen. Dit is een hoog percentage! Commitment heeft alles te maken met gedrag. Als projectmanager regisseer je het commitment. De essentie is als je als projectmanager echt toegevoegde waarde hebt om de betrokken rollen te sturen, dan kom je uiteindelijk als winnaar uit de bus. Maar rollen sturen: kan ik dat wel?

 

Stel je voor: hoe zou het zijn om je droomproject te leiden?

Welkom in de kennisbank projectmanagement van De ZwaLu. Deze kennisbank bevat een actuele rubricering van de gepubliceerde artikelen op deze website. Het unieke van deze projectmanagement kennisbank is dat de nadruk niet ligt op methodieken – ja, daar is ook informatie over te vinden – maar over (het sturen) van de vijf rollen. Hoe meer de rollen gecommitteerd zijn, des de grotere kans dat de R van Resultaat groeit. Klik op de oranje buttons en in een nieuwe tab vind je informatie, tips en tops om zelf een droomproject te gaan leiden. 

Rol1 Opdrachtgever in projecten

Opdrachtgeverschap
Rol2 Projectmanager

Projectmanager
Rol3 Lijnmanager in projecten

Lijnmanager om projectem
Rol4 Teamlid in projecten

Teamlid in projecten
Rol5 Stakeholders in projecten

Stakeholders in en om projecten

 

Leiding geven en gedrag

 Leiderschap en gedrag om rollen te sturen

De projectmanager is de dirigent van de rollen en is in essentie te maken met sturen van gedrag. Deze vaardigheid noemen we ‘soft’, maar is het meest ‘hard’ om het uit te voeren. Vele lopen er voor weg, terwijl het moed vereist. Maar heb je die moed, dan komt je steeds dichter bij je droomproject. Klik op de oranje buttons… 

 

verandermanagement

verandermanagement
Leiderschap
Leiderschap
Rol hygiëne of rollenspel in projecten

Rol hygiëne of rollenspel in projecten
Online informatie over projectmanagement

Online informatie over projectmanagement
ProjectManagement sjablonen templates

ProjectManagement onderzoeken

Projectmanagement methodieken

projectmanagement-methodieken Prince2 Agile Scrum MSP

Projecten leiden is het managen van onzekerheid. Door fasering aan te brengen, reduceer je de onzekerheid, omdat je het project opdeelt in kleinere delen. Dit opdelen kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van tijdsloten (sprints in scrum termen), maar ook tussenresultaten (mijlpalen in Prince2). Elke methoden heeft zijn eigen specifiek kenmerken maar heeft altijd een PDCA (Plan Do Check Act) als rode draad. Door op de oranje buttons te drukken vind je artikelen over verschillende methodieken.

prince2 projectmanagement methodiek

Prince2
agile-scrum-methodiek

agile-scrum
Managing Successful Programmes

msp-methodiek
ipma-competenties

IPMA
ProjectManagement sjablonen templates

ProjectManagement sjablonen

 

ontwikkel-je-rol

Professionalisering door je rol te ontwikkelen

Banen en taken worden meer fluïde. Mensen krijgen een rol, in plaats van een functie. Kennis en vaardigheden zijn de belangrijkste troef. Een professional werkt in meerdere rollen. In het ene project is hij projectleider, in het tweede de opdrachtgever. Elke rol heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en die zijn te ontwikkelen. Ben je op zoek naar een professionalisering aanbod in relatie tot project matig werken, klik dan op de oranje button. Na een paar klikken krijg je een overzicht van de ontwikkel mogelijkheden: training, zelftesten, literatuur enz.

Mijn rol ontwikkelen als project manager of projecteleider opdrachtgever, teamlid of lijnmanager