Meeste leiders zijn geen Lean Thinkers


Vijf rollen – In 1990 waren Womack en Jones de eerste in een poging om de benodigde eigenschappen van de leider van een Lean organisatie te schetsen. Vele publicaties volgde daarna. Maar hoeveel er ook over dit onderwerp is geschreven, en hoewel veel bedrijven Lean inzetten: hét cruciale, magische ingrediënt van Lean Thinking ontbreekt nog steeds bij de meeste organisaties. De vraag is: Waarom?

Weer gebrek aan leiderschap

Op SigmaOnline las ik mooi artikel van Philip Holt over de resultaten van een, om in Lean termen te spreken, de 5x Waarom Assesment. In antwoordt op deze 5 x Waarom’s zijn de meeste leiders geen Lean Thinkers omdat

  1. Het ontbreekt hen aan de benodigde discipline en focus.
  2. Omdat ze niet zien wat dit nieuwe, extra werk uiteindelijk voor hen kan betekenen.
  3. Omdat ze niet echt begrijpen waar deze specifieke verandering toe leiden en wat dat betekent voor henzelf en het bedrijf.
  4. Omdat ze diep vanbinnen nog te weinig hebben geleerd om ‘dat hele Lean gedoe’ te geloven. 
  5. Omdat niemand die ze respecteren en vertrouwen doceerde en coachte toen zij in een verandering zaten.

Leiders gaan aan de slag, maar ze kunnen (of willen) niet begrijpen wat dit voor hen betekent en welke veranderingen in hun gedrag hiervoor noodzakelijk zijn om de Lean Transformatie mogelijk te maken. De oplossing om dit door te doorbreken kan je verder lezen in zijn artikel.

Discipline

Wat heeft dit met projecten te maken? Veel. Ik zie raakvlakken met woorden als discipline (je bent zeven keer meer succesvol door discipline), focus, moed en commitment van de betrokken rollen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *