Overheid wil topkwaliteit maar heeft daar dubbeltje voor over


 

Opvallend – De Rijksoverheid geeft jaarlijks ruim 1,1 miljard euro uit aan externe inhuur aan o.a. IT-bedrijven. Met name in projecten wordt veel gebruikt gemaakt van externe expertise. Uit onderzoek blijkt dat de overheid niet uit externen haalt wat erin zit en veel kansen laat liggen. 

Prestatieafspraken

Daarom pleit Ard-Pieter de Man, Sioo-rector en hoogleraar consultancy, kennisnetwerken en innovatie, voor de invoering van een prestatiebeloning: meer betalen bij beter presteren, minder betalen bij slecht presteren.

Prijs is heilig

Sioo en de Vrije Universiteit te Amsterdam hebben onderzoek gedaan naar consultants bij de Rijksoverheid. “De overheid zet alles op alles om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, terwijl uit het oog wordt verloren wat eigenlijk de meerwaarde moet zijn van de consultant voor de eigen organisatie. Prijs is heilig, zo lijkt het,” aldus Sioo-rector Ard-Pieter de Man in een toelichting. Zijn pleidooi is om het uurtarief te koppelen aan de prestaties. Toch komt dit niet van de grond. Lees op ManagersOnline de belangrijkste oorzaak. Een gemiste kans.


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *