Overtuigend debatteren in projecten


Vijf rollen – ‘Voor de aanpak van de crises zullen en korte termijn- en een lange termijn visie gepresenteerd moeten worden. Wat is op korte termijn nodig en mogelijk om de economie aan te jagen? Wat is er op lange termijn nodig voor de houdbaarheid van de overheids financiën? Dit moet in samenhang worden vastgesteld’.

Dit citaat is van Arie Slob (ChristenUnie) over de aanpak van de kredietcrises en wordt in het boek ‘Overtuigend debatteren’ een pre-emptive strike genoemd: de sterkste argumenten van de tegenspeler alvast in je eigen betoog noemen. Het boek is geschreven door Nederlands-Europees-Wereldkampioen debatteren Sharon Kroes en debatprof Peter van der Geer (oprichter Debat.nl). Peter is oa projectmanager geweest en weet het belang van debatteren in vergaderingen en groepssessies. Hun kennis hebben ze gedeeld (9e oplage!) en ik heb dit boek in de vakantie gelezen vind het een buitengewoon aardig en praktisch boek. 

Bagatelliseren van de aanval

Jeroen van de Veer (ex CEO Shell) wordt door Jeroen Pauw geconfronteerd met beelden van Nigerianen die getuigen dat hun gezondheid, visvijvers en landbouwgronden ernstige schade ondervinden van olie-exploitatie van Shell in hun gebied. Beelden van rook en vuur vormen het decor van dit debat. Jeroen Pauw vat samen: “Dat zijn niet echt optimistische geluiden daarvandaan”. Daarop begint de verdediging, waarin Jeroen van de Veer niet in de verdediging schiet, maar zaken uitlegt en perspectief biedt:

 

Wat Jeroen van de Veer zegt:Welk effect hij beoogt:
Ik ben heel veel in Nigeria geweestU snapt, ik heb recht van spreken.
Er zijn natuurlijk grote problemen, dat zie je hier ook. Dat zit zo (…)U ziet, ik weet waarover ik praat, want ik kan het uitleggen.
We doen al het nodig en hebben ook plannen om de laatste problemen op te lossenU hoort, ik ben van goede wil.
Maar medewerkers worden gekidnapt (…) en de overheid werkt niet vlot mee.U begrijpt, ik kan er ook niet alles doen, er zijn meer verantwoordelijkheden.
Het is een kwestie van tijd, en ik hoop in mijn hart een hele korte tijd, om dat voor elkaar te krijgenU hoort, ik ben optimist, aan mij zal het niet liggen.
Het is overigens wel een opname met een telelens..’U merkt, ik ben scherp, u moet de zaak wel in proporties zien.
  

Stel je moet als projectmanager of opdrachtgever je project verdedigen tegenover een stakeholder (rol5), dan is een van de tactieken om de aanval te bagatelliseren e/o in een ander perspectief te plaatsen door reframing. Het kan behulpzaam, zijn in je project. De inzet van humor helpt ook in verdediging. Wie met je lacht, kan niet goed met je vechten. Een mooi voorbeeld van Alexander Pechthold: ‘We zitten hier met alleen maar kerels te praten over geluk. Mijn definitie van geluk is dat ik een keer thuis zou kunnen zijn met het eten’

Het boek heeft voor mij ook nog een andere functie: in grotere e/o overheidsorganisaties speelt politiek een grotere rol. Op zich is dat niet verkeerd, maar het boek leert je een (te?) politieke discussie eerder te herkennen en hoe je daarmee om kan gaan. Een voorbeeld is de mijdingsstrategie: het proces is dan meer leidend dan de inhoud. 

Debattest met tips

Het boek sluit af met een debattest door het invullen van een vragenlijst. Zo ontdek wat je eigen kwaliteiten zijn en worden tips gegeven om je performance te verbeteren als betere Inspirator, Opinieleider, Analyticus of Psycholoog.

debattest van Sharon Kroes en Peter van der Geer

Het boek leest makkelijk met aansprekende voorbeelden die herkenbaar zijn. Persoonlijk vind ik het een van de beste boeken op het gebied van debat sinds tijden. Vlot geschreven met heel veel actuele, goed uitgewerkte voorbeelden.  Het boek is praktisch opgedeeld naar specifieke vragen over het debat, dus het laat zich na eerste lezing uitstekend dienen als naslagwerk als je in een project met debat moet leiden, sturen of beïnvloeden. Een aanrader!

Overtuigend debatteren Het boek van Peter van der Geer & Sharon Kroes is te bestellen bij Managementboek.nl