Passie voor het projectleidersvak


Succes!Ooit wel eens een parttime topsporter gezien? Sven Kramer die het er een beetje bij doet? De broertjes Mulder die voor de helft trainen? Een topsporter ben je met hart en ziel en voor de volle 100 %. En als je naar de Olympische Spelen gaat, gooi je er nog een schepje bovenop. De Nederlandse delegatie heeft in Sotsji perfect laten zien wat voor resultaten ze opgeleverd hebben. Hun talent, passie, ambitie en doelgerichte focus heeft gezorgd voor de successen. Is passie voor het projectleidersvak ook nodig?

Pas had ik een turbulente intervisie sessie met een gemotiveerde groep van 12 projectleiders. Intervisie is ervaringen delen en leren van elkaar. De meeste hadden prachtig projectplannen geschreven maar een deel van die projecten gingen vermeerderd moeizaam qua voortgang. De bijeenkomst dreigde een klaagzang te worden en de externe attributie was niet van de lucht. Opmerkingen als ‘Die directeur toont geen interesse en/of heeft geen tijd voor mij’. Of: ‘die collega doet helemaal niets binnen zijn afdeling’. Na dit aangehoord te hebben moest ik van binnen grinniken en dacht: welkom in de topsport! Ik begon tegengas te geven door vragen te stellen. Wat heb jij gedaan om de directeur in beweging te krijgen? Heb je je opdrachtgever (rol1) ingeschakeld om de directeur in beweging te krijgen (nee, die heeft ook geen tijd), heb jezelf uitgenodigd in een MT vergadering (nee, moet ik dat doen?) en is de medewerker (rol) aangesproken die niets doet (nee, want hij is zo aardig), ben je bij zijn teamleider (rol4) geweest om een oplossing te bespreken (nee). Heb je overwogen de opdracht terug te geven als projectleider (oeps, dat durf ik niet).

Als projectleider moet het je passie en ambitie zijn om tegenslag te willen managen. Een project is een avontuur en die lopen inherent anders dan gepland. In een project moeten resultaten gerealiseerd worden. John Kotter heeft door onderzoek aangetoond dat gedrag bepalend is in het realiseren van resultaten. Het gedrag van de (5) rollen sturen is voorwaarde voor succes (en vandaar dat ik daar een boek over geschreven heb). In de discussie gaf een projectleider aan geen energie te halen om (het gedrag) de rollen zo te sturen. Op mijn uitleg dat dit er echt bij hoort, volgde een pijnlijke stilte. Je bent niet een ‘beetje’ projectleider! Sterker, als je door hebt dat het gedrag sturen juist veel energie oplevert dan geeft dit juist ernstig veel arbeidsvreugd! Maarrr, wil je dit? Dat is je eigen keuze als projectleider (rol2).

De groep projectleiders zijn wel degelijk gemotiveerd, maar mn op de inhoud. Maar ambitie is niet te verwarren met motivatie. Motivatie speelt een beperkte rol bij het beoordelen van de geschiktheid van een projectleider. Of een projectleider slaagt, hangt nog steeds veel meer af van de juiste match tussen de cultuur van het bedrijf en de persoonlijkheid en ambitie. Heb je die ambitie? Dat is een keuze die jezelf moet maken. Zo ja, dan groei je in het projectleidersvak!

NB. In mijn boek en in eerder blogs heb ik meer geschreven over de verantwoordelijkheden van de 5 rollen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *