Projectleiders denken wel vaak in problemen


Opvallend – Niet iedereen denkt hetzelfde en kijkt op een zelfde manier naar een situatie. Zo weet ik uit eigen ervaring dat stand-up comedians heel anders naar bepaalde dingen kijken dan normale mensen.

Alles is een game

Als een hele oude vrouw aan een normaal persoon vertelt dat ze in de hongerwinter bloembollen heeft gegeten om te overleven, dan denkt een normaal persoon: ‘wat erg en wat goed dat u dankzij uw doorzettingsvermogen de oorlog heeft overleeft. Terwijl als ik dat hoor, dan denk ik: ‘waren er midden in de Tweede Wereldoorlog echt nog steeds boeren die tulpen aan het kweken waren? En voor wie deden ze dat?’

Zou een ict’er ook anders denken dan een normaal mens? Ik denk het wel. Sterker nog, ik denk dat binnen de ict zelfs verschillende groepen anders denken. Een projectleider denkt heel anders dan een programmeur en een consultant heel anders dan een tester. Zo denkt een nerd bijvoorbeeld dat alles een game is. Hij denkt ook nooit in problemen maar in mogelijkheden om naar een volgend level te komen.

Uitdaging

Projectleiders denken wel vaak in problemen en ook dat is niet erg. Het ergste is namelijk als je iemand in het team hebt zitten die gaat zeggen: ‘dat is geen probleem, dat is een uitdaging’. Als je normale werk een uitdaging voor je is, dan zit je misschien in de verkeerde branche. Daarbij, een probleem los je op. Met een uitdaging ga je ooit, misschien, als de kinderen het huis uit zijn, nog eens aan de slag.

Lees verder hoe Jacob Spoelstra in zijn column denkt over consultancy bureaus en wat bedoeld wordt met 22k. Humor!