Projectplan is een dwangbuis


Projecten – Ik heb een puzzel voor u. Ik vertel u de precieze buitentemperatuur, de isolatiegegevens van alle muren van uw huis, ramen en deuren en u krijgt van mij het vermogen van alle radiatoren en de cv-ketel. Kunt u berekenen hoe de cv-ketel en de radiatoren ingesteld moeten staan om het huis op 20°C te houden? Moet lukken toch?

Micromanagement

Stelt u zich eens voor dat we op die manier onze verwarming organiseren. Dat we voor elke dag een berekening uitvoeren, gebaseerd op de weersverwachting en alle gegevens van uw huis. ’s Morgens gaat dat programma dan in werking. De praktijk is helaas dat elke dag een beetje anders loopt. Een raam blijft een tijdje open staan, de afzuigkap wordt een aangezet, de kinderen nemen tien zwetende pubervriendjes mee naar huis, de open haard wordt aangestoken. Het wordt veel te warm – of te koud! Ons programma moet aangepast worden, er moet meer detail in! Elke ochtend wordt bepaald hoeveel vriendjes er mee mogen komen, of de afzuigkap en open haard aan gaan en of de ramen vandaag open moeten staan. Dat vergt een paar uur rekenen en afspraken maken, maar dan heb je tenminste een comfortabel huis.

Dat kan natuurlijk heel veel makkelijker. Daar hebben we een thermostaat voor bedacht! Een simpel apparaat dat op basis van de temperatuur feedback geeft naar de cv. De kinderen mogen weer zelf bepalen of ze vriendjes meenemen, ramen en deuren mogen zonder afspraken open en dicht gezet worden. Wat een beetje feedback al kan regelen. Wat een vrijheid, wat een flexibiliteit!

Feedback

Het lijkt een belachelijk voorbeeld van Daan Kalmer, maar met deze metafoor werkt hij in zijn column verder uit in relatie tot het werken met Agile.  
Over feedback wordt verschillende gedacht, zie o.a. de vorige blog over feedbackrijke cultuur. Feedback geven moet tot kunst verheven worden. Organiseer feedback en oefen daarin. Als je deze vaardigheid niet beheerst, dan worden projectplannen een dwangbuis en leidt (o.a.) tot risicomijdend gedrag.