Recensies Pak je rol


 

Frans Klavora Met ‘Pak je rol’ levert Ludo Zwaan en bijzondere bijdrage aan de literatuur over projectmanagement. Zoals de titel al zo nadrukkelijk suggereert legt hij de nadruk op het ‘pakken’ van de rollen door de belangrijkste spelers in het spel. Hij onderscheidt daarbij vijf, voor de hand liggende, spelers: opdrachtgever, projectmanager, ondersteuner, medewerker, stakeholder. Voor elke speler wordt de rol nauwgezet omschreven. Tot zo ver niets nieuws onder de zon, dat heeft al menige auteur voor hem gedaan. Maar op dit punt aangekomen maakt Ludo een bijzondere stap. Hij vraagt zich af waarom projecten ondanks al die mooie rolomschrijvingen zo moeizaam blijven verlopen. En dan laat hij zien dat beschrijven papierwerk is, weliswaar noodzakelijk, maar het blijft papier.
Ludo slaat een brug tussen het papier en het feitelijke gedrag van mensen. Hij is mild voor de zwakheden van de mens en ontsluit daarmee een toegang tot innerlijke krachten. De krachten zitten in de actoren zelf, ze zullen die echter wel moeten zien, en dan ook echt benutten. Vanuit zijn brede (internationale) ervaring laat hij in talloze voorbeelden zien hoe spelers hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het projectresultaat door hun rol te pakken.
Pak je rol’ is een optimistisch werk, dat is geschreven vanuit de filosofie dat mensen in samenwerking met elkaar tot grote daden kunnen komen. Maar ja, dat vraagt wel iets van de spelers, en zo is het maar net!

~ Drs. Frans Klavora, mede eigenaar en senior-consultant AMI-Consultancy

Boek bestellen