Revolutionair projectmanagement


Revolutionair projectmanagement

Door alle commotie over demotie de afgelopen weken bij o.a. Cap Gemini en CGI heb ik een drietal artikelen gepubliceerd in de Computable, ProjectManagen.nl en in het Nederlands Dagblad. Vandaar dat het even rustig was op www.ZwaLu.nl! Dus hoogtijd voor een nieuwe blog, ditmaal een boekrecensie van een sappig geschreven boek over Scrum.

De titel ‘De kracht van Scrum’ is een beetje voorspelbaar maar de inhoud is inspirerend, lekker kort en bondig. Dat komt omdat beide auteurs Rini van Solingen (Prowareness) en Eelco Rustenburg (Xebia) scrum experts zijn. Het boekje is blijkbaar populair, want in ruim twee jaar tijd is de 7e druk al verschenen. Een mooie prestatie!

De populariteit is te verklaren omdat in een verhalend achtig stijl de beginselen van scrum uitgelegd wordt. Het is geen droge opsomming van allerlei Engelse scrum termen, maar langs de as van een fictief – maar realistisch – project wordt Scrum stap voor stap uitgelegd en direct toegepast in een project. Het leest als een avonturenroman en na een paar uur heb je dit boek in één ruk uitgelezen.

Tijdsdruk

Het verhaal begint met een CTO van een Nederlands bedrijf die software producten ontwikkelt en verkoopt. Hij is net terug van een bezoek aan een klant in New York die zwaar ontevreden is. Het op te leveren software product is al een aantal keren vertraagd en de CTO heeft te horen gekregen dat hij drie maanden de tijd heeft op het product op te leveren. Zo niet, dan vliegt hij eruit.
Een herkenbare casus …. 😉

’s Avonds ontmoet hij in het hotel een Fin die scrum master is. Gaandeweg de gesprekken wordt de CTO er van overtuigd dat Scrum hem gaat helpen. De CTO’er huurt de Fin in voor een paar maanden en begeleid het opzetten van een Scrum team. Het gevolg is dat het project stukken beter en voorspelbaarder gaat draaien en dat de werkvreugd van het team omhoog gaat.

De scrum terminologie wordt prettig en begrijpelijk uitgelegd. Scrum wordt terecht als methodiek gezien als business enabler en mens-enabler. In kort-cyclische opleveringen wordt waarde gecreëerd voor de business (in het boek een  software increment) door een krachtige team, waarbij ieder zijn verantwoordelijkheid neemt.

Dat laatste is de crux. Want een belangrijke voorwaarde voor succes is, dat elke rol zijn verantwoordelijkheid pakt. Het wordt aangestipt in het boek, maar het had van mij meer uitgewerkt gemogen ! Want ik moet daarbij denken een breinstormlezing die ik eind 2011 voor Humiq/ICT verzorgt hebt, samen met Henri Stegehuis. Henri is eveneens Scrum Master (projectmanager met proces focus) en zijn lezing sloot aan bij mijn lezing: scrum werkt alleen als de rollen hun rol pakken. Met name de product owner (opdrachtgever) is een cruciale rol en – het bovengenoemde boek beschrijft dat terecht – moet actief betrokken zijn bij het project. Dat betekent dat hij zich bijna dagelijks met het project bezig houdt.

Dat is ook mijn conclusie na lezing van dit (ont)spannende boekje: welke (revolutionair projectmanagement) methode je ook je kiest, de essentie ligt in het nemen en sturen van de verantwoordelijkheden. Als je daar meer over wilt weten hoe en waarom je dit moet doen (als projectmanager, teamlid, opdrachtgever enz), dan verwijs ik je graag naar mijn eigen boek ‘Pak je rol en stuur de rollen die je hier kan bestellen.

De kracht van scrum

Het boek van Rini van Solingen is te bestellen bij Managementboek.nlEen reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Revolutionair projectmanagement