Ronde landingsbaan


 

Opvallend – De luchtvaart verdubbeld elke vijftien jaar. Het mogelijk maken van deze groei staat op gespannen voet met veiligheid en milieueffecten van de omwonenden. Nog een uitdaging is natuurlijk de capaciteit van de luchthavens. Negen van de tien keer als ik een vliegveld bezoek, is er een bouwput om uit te breiden. Kan het anders?

Ronde landingsbaan

De capaciteit van luchthavens is niet een typisch Nederlands probleem omdat wij een dichtbevolkt land zijn. In Duitsland, Frankrijk en Engeland is dit ook een issue. Het Nationale Lucht- en Ruimtevaart laboratorium (NLR) is betrokken geweest bij een ambitieus Europese project ‘The Endless Runway’.

Doorsnede 3,5 kilometer

In het project is een onderzoek uitgevoerd naar een vliegveld met een ronde start- landingsbaan. De doorsnede van deze ronde baan is 3,5 kilometer. Zoals de foto laat zien, kan die ronde baan rondom een luchthavengebouw worden aangelegd. Het levert een forse ruimte besparing: een derde van de oppervlakte van een conventionele luchthaven. Het is veiliger omdat er altijd gebruik gemaakt kan worden van een plek met maximale tegenwind. De animatie video geeft kort uitleg.

Het lijkt een creatieve oplossing en een project gaat dat serieuze uitwerking verdient. Het is in ieder geval … Opvallend.

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *