Schokkend foto’s


 

Opvallend – Time magazine presenteert een opsomming ‘meest invloedrijke foto’s ooit’ Wie herinnerd de moedige tank man niet, die op het plein van de hemelse vrede stond om tanks tegen te houden? Of de laatste vreselijk foto in 2015 van het verdronken jongetje Alarn Kurdi (3) die aangespoeld was op de Turkse kust na een mislukte oversteek naar het Griekse eiland Kos. De foto schokte Europa en leidde ertoe dat de deuren open gingen voor Syrische vluchtelingen. De vluchtelingen crises heeft daarmee een menselijk gezicht gekregen (maar niet opgelost).

 

 

 

Bin Laden, Aids en Somalië

Een andere foto is de ‘Situation Room’ gemaakt in 2011, waarin Obama (nog maar een paar weken president van USA) met zijn ploeg, het nieuws ontving over Osama Bin laden. Maar wie weet nog hoe de eerste foto over sterven aan de vreselijke ziekte aids eruitzag? Die staat bij mij nog op het netvlies. Of hoe de honger in Somalië in beeld kwam met zijn vele slachtoffers? Natuurlijk ook de vallende man van de Twin Towers (9/11) in New York? Neil Amstrong die in 1969 de eerste stappen op de maan zet en gelukkig ook iets luchtig, zoals de The Pillow Fight (van de Beatles). Verder terug in de tijd vinden we de altijd sigaren rokende Winston Churchill maar ook een zittende Ghandi.

Het is een krachtig overzicht. Alle foto’s stemmen tot nadenken, laten veelal negatieve gebeurtenissen zien die helaas te vaak veroorzaakt zijn door menselijke handelen. Totaal zijn er 100 foto’s te vinden op de website Time.Com van de periode (ca) 1826 tot 2015. Ze zijn schokkend, treffend vastgelegd en indrukwekkend. In ieder geval is deze top 100…Opvallend.