Scrummen is hard werken voor de rollen


Scrummen is hard werken voor de rollen

Projecten – Stel, je hebt een nieuwe website, portal, DLWO (digitale leer- en werkomgeving) of een ander systeem nodig. Het bureau waar je mee samenwerkt, stelt voor om te gaan Scrummen – oftewel Agile te gaan ontwikkelen. Je hebt er al eens vaker van gehoord. Het bureau belooft dat je met deze moderne methode veel sneller resultaat ziet, binnen budget blijft en ook nog eens precíes krijgt wat je nodig hebt. Daar word je natuurlijk razend enthousiast van. Maar is Scrum wel geschikt voor jouw project? En is je organisatie er wel klaar voor?

Als je tegenwoordig niet Agile ontwikkelt, ben je hopeloos verouderd. Dat is althans wat veel mensen denken. Deels hebben ze daar ook gelijk in. Scrummen zorgt er inderdaad voor dat je in korte sprints snel functionaliteiten oplevert, alleen ontwikkelt wat echt nodig is en makkelijker binnen het budget blijft. Maar dat is alleen het geval wanneer zowel de it-leverancier als de organisatie er klaar voor zijn. 

Zes adviezen om scrum te werken

En hoe weet je eigenlijk of je klaar bent voor een Scrum-project? Als je op zes onderstaande vragen volmondig ‘ja’ kunt antwoorden, dan komt het helemaal goed.

1. Ben je bereid om zeer intensief samen te werken?
Het sleutelwoord bij Agile-ontwikkelen is samenwerken (LZ: in mijn woorden: samenspel). En dat klinkt makkelijker dan het is. Bij een traditioneel traject heb je als opdrachtgever in het begin veel contact met je it-bureau en de ontwikkelaars. Je bespreekt precies wat je wil hebben, maakt een lijst met functionele wensen en gaat akkoord met een functioneel ontwerp. Daarna gaat het ontwikkelteam vrij zelfstandig aan de slag. Natuurlijk heb je tussendoor contact over de voortgang, maar de afstand tussen jou en de ontwikkelaars is relatief groot.

Bij een Scrum-project is dat wel anders. Daar moeten de ontwikkelaars en de opdrachtgever – jij dus – heel intensief met elkaar samenwerken en continu met elkaar communiceren. Het liefst een aantal dagen per week bij elkaar in één ruimte zijn. Scrum betekent dat er ten minste één persoon binnen je organisatie full time bezig moet zijn met het project. Die persoon hoeft niet altijd op locatie te zijn, maar wel altijd snel telefonisch antwoord kunnen geven op vragen. Als je daar geen tijd of capaciteit voor hebt, of de voordelen er niet van in ziet, dan kun je er beter niet aan beginnen.

2. Heb je een goede product owner in huis?

3. Wordt er actief en snel gecommuniceerd binnen je organisatie?

4. Ben je bereid om veel te testen?

5. Vind je het niet erg om klein te beginnen?

6. Zijn je andere it-leveranciers in staat om snel te schakelen?

De toelichting Martijn van der Maas op vragen 2 t/m 6 kan je verder lezen op de website van Computable. Ik onderschrijf zijn conclusie: Scrummen is hard werken en gaat niet vanzelf en wordt bepaald door de intense samenwerking tussen de rollen en niet de methodiek. In de natuur zie je een krachtig voorbeeld van mieren hoe ze door een hechte samenwerking alle ballen in de lucht kunnen houden. Letterlijk.

bron foto: pixabay.com