Selectieproces voor standaard software


Selectieproces voor standaard software

Projecten – Hoewel er een enorme hoeveelheid standaardsoftware op de markt is, is er geen algemene methode voor het invoeren van een software pakket. Niet te min komen er bij het inzetten van standaard software in de organisatie heel andere uitdagingen kijken dan bij het ontwikkelen van maatwerk software. Zowel de waterval- als de Agile projectmanagement methoden die gebruikt worden voor het ontwikkelen van maatwerk worden vergeleken met de behoeftes voor het selecteren en implementeren van standaard software. Wat is de beste aanpak?

Het gebruik van een algemene methode impliceert de inzet van vastgestelde formats voor het overdragen van kennis. Het selecteren, implementeren en beheren van standaard software zijn echter geheel andere disciplines dan het invoeren van maatwerk software. Het is de vraag of de formats van bestaande ontwikkelmethoden hierop aansluiten. Geven de bestaande methodes die antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe selecteren wij het meest geschikte pakket voor onze organisatie?
  • Hoe managen wij het project waarmee we het pakket gaan implementeren?
  • Zijn er vergelijkbare rollen in het project?
  • Tegen welke uitdagingen lopen we aan bij de implementatie van standaard software?
  • Hoe regelen we het beheer als de software eenmaal in gebruik is?

Ontwikkelmethoden en standaard software

Is een Waterval methode geschikt?

Bij waterval methoden wordt per project systematisch een aantal vaste stappen achtereenvolgens doorlopen (bijvoorbeeld; analyseren, ontwerpen, bouwen, testen, trainen, implementeren). Je moet als het ware voordat het eerste stukje code geschreven wordt al precies weten hoe het eindresultaat met alle details eruit komt te zien. Nadeel van deze methode is dat er weinig mogelijkheden zijn om fouten die in een eerdere stap zijn gemaakt goedkoop te herstellen.
Voorbeelden van watervalmethode zijn onder andere; SDM en James Martin. SDM (System Development Methodology) is een voorbeeld van een waterval methode die met name geschikt is voor ontwikkeltrajecten. Bij de methode van James Martin, genaamd Information Engineering, ligt  het accent meer op coderen van programmamodules.
Past dit bij de implementatie van een standaard pakket? Het ligt niet voor de hand want het pakket bestaat immers al. Het wordt soms “out of the box” geïnstalleerd.

Is een Agile methode geschikt?

Dan zijn er de iteratieve methodieken, deze kenmerken zich doordat zij het ontwikkeltraject in kleine behapbare brokken opdelen, brokken die eerst helemaal worden afgemaakt, de zogenaamde iteraties. Ze worden achtereenvolgens gebouwd, getest en opgeleverd. Een voorbeeld hiervan was RAD (rapid application development) een voorloper van Agile. De meeste bekende Agile methode is SCRUM dat nu bij vele corporates in gebruik is.Het Agile denken werd officieel in 2001 geboren, het is een reactie op de meer traditionele waterval modellen die als star werden ervaren. Agile kenmerkt zich door:

  • Flexibiliteit & overzichtelijkheid, veranderingen tijdens het ontwikkelproces kunnen makkelijk worden opgepakt.
  • Interpretatieverschillen kunnen snel worden opgelost door een nauwe samenwerking met de klant/gebruiker .
  • Betrouwbaar, er worden steeds kleine stukjes werkende software opgeleverd waarbij de functionaliteit groeit in de tijd.

Past deze aanpak dan wel bij de implementatie van een standaard pakket? Ook een Agile methode komt niet in aanmerking omdat het pakket al helemaal af is.

De manier waarop het standaard pakket ontwikkeld is blijkt voor de eindgebruiker van ondergeschikt  belang. Het pakket komt immers uit een doos en wordt kant en klaar geïnstalleerd. In het vervolgtraject kan de ontwikkelmethode wel van belang zijn. Nieuwe releases zullen bij het gebruik van een Agile methode eerder beschikbaar zijn. 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *