Slechte sfeer in het project? Nou en..


 

Projecten – Een slechte werksfeer is een van oorzaken dat (projecten in) organisaties niet productief functioneren. Daar hebben de medewerkers dus last van. Als projectmanager kan je daar uren mee zoet zijn omdat te beïnvloeden en te investeren in een goede sfeer. Externe adviseurs worden soms ingevlogen en organiseren praat sessies. Verspilde moeite zo’n aanpak.

Een straat vol

Een ‘slechte werksfeer’ is een van de 13 heilige huisje die Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw aan de kaak stellen in het gelijknamig boek. Een straat vol dus. Andere gaan over teambuilding (dat oplossen is vragen om problemen), draagvlak (valt dat effen tegen) en verbinden (houdt er gewoon mee op). Door hun dosis gezonde nieuwsgierigheid en humor weten ze veel van deze heilige huisjes vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. De traditionele management aanpak levert niets op ofwel ze slopen deze huisjes. Maar ze slopen niet alleen, ze geven ook praktisch tips om het wel op te lossen, gebaseerd op hun eigen ervaring. 

Omdenken

Beide auteurs draaien de situaties soms regelmatig volledig om. Projectmanagers en opdrachtgevers moeten duidelijk communiceren, maar moeten hun medewerkers daar ook niet iets voor doen om te zorgen dat die managers begrepen worden? Nog zo een: wat is het verschil tussen feedback en kritiek (we geven vaker kritiek dan feedback)? Wat maakt dat medewerkers tevreden of ontevreden zijn? Moet je er dan wel gestrest door raken als jouw medewerkers niet helemaal happy zijn of moet je je gewoon minder daarvan aantrekken?

Glimlachen

Het boekje geeft leuke, praktische en soms nieuwe inzichten, al verkondigen ze niet de enige ware aanpak. Voor mij moest ik regelmatig glimlachten dat een traditionele aanpak vaak niet werkt en je vaak van de regen in drup brengen. Eveneens herkenbaar is dat sommige thema’s een hype zijn, zoals de al genoemde teambuilding, verbinding maken. Een dagje avonturieren op de hei is allesbehalve een garantie dat daarna het samenwerken in een (project)team perfect gaat.

O ja, hoe kan je een slechte sfeer doorbreken? Duidelijk zijn. Maak het voor de teamleden duidelijk wie welke bijdrage moet leveren. Als er dan ook resultaten bereikt worden dan verbetert de sfeer significant. Het lijkt triviaal, maar hoeveel projecten en organisaties modderen maar wat aan?

Zoals gezegd, het (hardcover) boekje is toegankelijk en met humor geschreven. Alle 13 thema’s zijn (zeer) herkenbaar en de tips van beide dames zijn goed toe te passen. Kortom, een aanrader!

13 heilige huisje door Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw

bestellen

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *