Stakeholder management verwaarlozen


Stakeholder management verwaarlozen

Vijf rollen – Als projectmanager is het belangrijk om de stakeholders te managen. Stakeholders zijn lastig te sturen en kunnen dwars door je project heen gaan. Uit onderzoek van Elizabeth Harrin blijkt dat 50% van de professionals de stakeholders niet managet. Deze uitkomst verraste Harin (mij ook). Met alle gevolgen van dien. Waarom gebeurd dat niet? Onbewust bekwaam, ofwel gewoon niet weten hoe dit te doen, is een van de hoofdoorzaken.

Stakeholders zijn nodig

Stakeholders kunnen ons helpen de middelen beschikbaar te stellen voor het project. Meer dan 30% van de mensen betrekken de stakeholders niet zoals ze willen omdat ze de tijd of de tijd niet nemen om hun stakeholders te managen. Voor de goede orde: de projectmanager is het meest gebaat om de stakeholders te managen, al zie ik ook een rol voor de opdrachtgever. Onderstaand plaatje geeft een overzicht waarom stakeholder engagement niet plaats vindt door de projectmanager – opdrachtgever:

 

Stakeholder management verwaarlozen

 

Bovenstaande oorzaken zijn herkenbaar. In mijn werk als informatiemanager heb ik ook niet altijd en energie om hierin tijd te steken. 
Succesvolle betrokkenheid van de stakeholders betekent het begrijpen van wat mensen over het project vinden, maar ook hoe dat mettertijd verandert. En het vereist regelmatige check en een stukje planning. Elizabeth Harrin geeft een verder toelichting in haar artikel. Daarnaast heeft ze een aantal templates ontwikkelt ($18) die een soort checklist zijn om stakeholders te pro-actiever te managen. Voor mij zijn ze niet nodig, maar het onderzoek heeft me weer op scherp gezet om frequenter mijn stakeholders te managen.

bron foto: pexels.com

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *