Steenkolen Engels en Stuff Dutch People Like


 

Steenkolen Engels en Stuff Dutch People Like - Pixabay

Opvallend – In mijn baan als customer programma manager bij Philips ging ik maandelijks een week naar Zuid-Korea. In Seoul had ik een vaste verblijfsplaats in het Hilton, bij binnenkomst werd ik naar verloop van tijd verwelkomt met mijn voornaam. ‘s Avonds ging ik wel eens even naar de bar om wat te drinken. Vaak waren er maar paar bezoekers en als ik zin had in een praatje, dan sprak ik mede barbezoeker aan in mijn beste Engels: Where are you from? Soms was de reactie verrassend: From Haarlem.

Mondiaal

Wij Nederlanders zijn een mondiaal volkje. Op veel plekken in de wereld zijn wij te vinden. Beheersing van het Engels is dan toch wel een minimum vereiste. De taalvaardigheid van onze hedendaagse politici is significant verbeterd. Jeroen Dijsselbloem, nu demissionair minister van Financiën, spreekt native Engels. Ook Frans Timmermans (oud minister buitenlandse zaken, nu euro commissaris) heeft een talenknobbel en spreekt maar liefs zeven talen vloeiend. Hij noemt zichzelf dan ook een ‘Limburgse Europeaan’.

Mijn ervaring is dat onze prestaties best meevallen in vergelijking met andere Europeanen. Mijn Engels is dan niet altijd perfect, maar ik red mij wel. Veel Fransen, Spanjaarden en Italianen spreken echt geen woord over de grens. Uit onderzoek blijkt dat Zweden het beste de Engelse taal spreken en de Nederlanders volgen op de tweede plaats. Not bad, isn’t?

Money over the balk

In het verleden was het wel anders. Enkele hilarische citaten van Steenkolen Engels (deze term staat zelfs op wikipedia!) ofwel Dunglish:

 • Minister Lilianne Ploumen was op bezoek in Congo (2013): ”Here is no such thing as a Dutch product in terms of quality!’ Oftewel: ‘Nederland heeft geen kwaliteitsproducten’ Ik denk dat ze natuurlijk het tegenovergestelde bedoelde: ‘There is nothing like a Dutch product’.
 • Europarlementariër Wim van de Camp kan er ook om schaterlachen: ‘Throwing away a child with the badwater’ heeft hij wel eens gehoord in de vergaderzaal. Andere uitspraken: To pull on a dead horse’ en ‘Stop throwing money over the balk.’
 • Joop den Uy deed in de jaren zeventig druk zijn best om Nederland aan te prijzen als het land van Ondernemers. ‘We are a nation of undertakers’ (begrafenisondernemers).
 • Verder terug in de tijd had voormalig minister Joseph Luns tegen president John F. Kennedy hebben gezegd: ‘I fok horses’. Kennedy grijnsde een beetje onbeholpen terug.
 • Nog verder terug in de tijd zou oud-premier Gerbrandy bij zijn eerste ontmoeting tegen Winston Churchill hebben gezegd: ‘Goodbye’ ofwel ‘Tot ziens!’ Churchill – bekend om zijn droge humor – antwoordde gevat: ‘Dit is de kortste vergadering die ik ooit had.’

Op Youtube zijn meer voorbeelden te vinden van onze politici die het Engels matig beheersen. Niet alleen politici, maar ook Louis van Gaal kan er ook wat van. Nog eentje dan: 

This college goes over ramps (‘Dit college gaat over rampen’). Een ramp is een helling of oprit in het Engels.

Kortom, als reizende natie is onze Engelse spreekvaardigheid, mogen we wel zeggen, zeer divers.

Stuff Dutch People Like (SDPL)

Ik noemde al even mijn avontuur in Zuid-Korea. Onze klant was gestart met de ontwikkeling van een nieuw product, waarbij een chip van Philips/NXP werd gebruikt. Daarbij was intensieve ondersteuning voor nodig. Een tweetal Nederlands technici woonden daarom een half jaar in Seoul in zo’n torenflat. Als ik weer langs kwam werd ik altijd gevraagd bekende Nederlands producten mee te nemen. We kennen het rijtje: drop, pindakaas en hagelslag. Typisch ‘Dutch stuff’ zeg maar in goed Nederlands. Op internet is zelfs een overzicht te vinden van wat typisch Nederlands is. Naast mijn genoemde voorbeelden staat er natuurlijk ‘bicycles’ tussen, maar ook:

 • Onze heerlijke ‘directness’
 • Natuurlijk de onhandige ‘Three Kisses’
 • Oeverloze over ‘Discussing the wheather’
 • Bij vriezend weer ‘Skating (on natural ice)’
 • Discussie over ‘Sinterklaas’
 • De overheerlijke ‘Stroopwafles’

De totale lijst bevat (nu) 67 typische Nederlandse kenmerken, met daaronder meer dan 600 reacties. Het geeft een mooi en herkenbaar overzicht van onze – soms onbehouwen – cultuur. De lijst doet je vaak glimlachen van herkenning en is soms confronterend en daarmee… Opvallend.

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Steenkolen Engels en Stuff Dutch People Like

 • Jan

  Het klopt dat Nederlands in het algemeen wel redelijk Engels praten. Beter dan in andere Europese landen. Wel grappig dat sommige Nederlands spreekwoorden letterlijk proberen te vertalen. Als je het niet zeker weet, zou ik het gewoon vermijden.