Stinkende best voor doen


 
 ‘Ik moet er altijd mijn stinkende best voor doen’. Marco Bosato bekend dat zijn succes voor 80% wordt bepaald door zijn inzet en 20% door zijn talent.

Ik verbaas mij regelmatig over het feit dat mensen weinig actief zoeken naar inzichten, mogelijkheden en ideeën om een gewenst doel te behalen. Men volgt workshops, seminars of trainingen, maar de werkgever betaald altijd. Qua persoonlijk ontwikkeling is men niet erg bereid om in onszelf te investeren. Dat je geen talent hebt is geen argument. Veel of weinig talent is een cadeau, maar niet bepalend voor succes. Wat dan wel? Passie en inzet is de ‘critical succes factor’ om succesvol te zijn. Dat is geen wereldnieuws, maar waar komt die passie vandaan? De passie wordt verkregen door – en niet zo populair woord in deze tijd – discipline. Discipline is doorslaggevend om werkelijk het verschil te maken.

Zeven keer meer succesvol door discipline

Vrij geciteerd begint zo het voorwoord van het mooi opgemaakte boek Gouden Discipline van Jeroen van den Brink en Mayta Braun (allebei coach). Onderzoekt toont aan dat bedrijven waarin discipline centraal staat, zeven keer meer succesvol zijn tov bedrijven waarin dit ontbreekt. Vanuit vijf invalshoeken wordt beschreven hoe discipline voor jezelf e/o organisatie kan worden verbeterd: de wetenschap, de sport, het bedrijfsleven, de krijgsmacht en kunst & cultuur. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met inspirerende interviews, waarin (discipline) inzichten worden gedeeld oa van Ranomi Kromowidjojo (olympisch zwemkampioen), Erwin van Laethem (CEO Essent) en Wim vd Leegte (eigenaar VDL groep).

Discipline is het vermogen om consequent en gericht in beweging te komen in de richting van een bepaald doel. Het is gebaseerd op wilskracht. Gelukkig heeft iedereen heeft bepaalde mate van discipline (tandenpoetsen, naar je werk/school gaan, vergaderen, mail beantwoorden enz). Stel je wilt een aspect veranderen (in je eigen leven, organisatie, project), dan is focus belangrijk: een ding tegelijk.

 

Pijlers van discipline

De pijlers van discipline zijn naast wilskracht, o.a. motivatie, zelfbeheersing en uitdagende doelen. Een besluit nemen om je te commiteren en om obstakels uit de weg te ruimen en actie te ondernemen. Dat gaat niet vanzelf: Churchill citerend: ‘Succes is van mislukking naar mislukking gaan, zonder het enthousiasme te verliezen’ Doorzettingsvermogen is de krachtigste ingrediënt voor (zelf)discipline, naast daadkracht (doen, aanpakken, ervoor gaan). Het boeiende is dat mensen vaak geselecteerd worden op basis van een indrukwekkend CV, maar wordt er ook onderzocht of iemand in staat is en de wil heeft om nieuwe dingen te leren?

Het boek verbind met vele bronnen (zie hier) en praktische tips en opdrachten om je eigen discipline of van je organisaties te ontwikkelen. Het bevat meer voorbeelden van bekende Nederlanders die door discipline het ver hebben geschopt. Een actuele bekende is Ranomi Kromowidjojo, die weer moet gaan vlammen op de Olympisch Spelen in Rio deze zomer.

Op dezelfde site staat ook een zelftest om te meten hoe je discipline is. Ik weet dat discipline waardevol kan zijn, maar het boek laat mooi zien hoe dat in verbinding wordt gebracht met succesvolle individuen en organisaties. En: het geeft mooie handvatten om dit te ontwikkelen. Aanrader!

 
 
Stinkende Best voor doen
 

Het boek is zowel op papier of als eBook verkrijgbaar.

Klik op de cover van het boek, je komt rechtstreeks uit op Managementboek.nl  

 

 

.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *