Succesfactoren van geslaagde ICT-projecten in de zorg


 

Projecten – Het is geen nieuws, maar het effectief invoeren van it-innovaties binnen zorgorganisaties blijft lastig. De continue strijd tussen het verbeteren van zorgprocessen en het bezuinigen op kosten steekt elke keer weer de kop op bij zorginstellingen. Vooral software, personeel en werkplekken vragen om een aanzienlijke ict-investering. Zo blijkt uit verschillende benchmarks van M&I/partners binnen de zorgsector.

Niet vernieuwend, wel noodzakelijk

De meeste projecten zijn epd-, ecd- of op de algemene infrastructuur-gerelateerd. Vaak niet heel vernieuwend, maar zeer noodzakelijk. Toch zijn er ook binnen de zorgmarkt een aantal organisaties die boven het gros uitstijgen in innovatie die niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere instellingen van waarde kan zijn.

Computable heeft voor zijn Computable Awards van 2016 net als vorig jaar vijf ict-projecten binnen de zorgsector genomineerd:

  • Het Alrijne Ziekenhuis en CoperniCare;
  • Deventer Ziekenhuis en Mint Solutions;
  • Huisartsen regio Roermond en Echt,
  • Laurentius Ziekenhuis en Meditta; MainPort, en
  • Vecozo, Cisco, EMC en OpenLine.

Het gaat daarbij om ict-projecten als logistieke innovatie op de OK, het herkennen van medicatie, de ontwikkeling van een ZorgDomein, 3D Video Collaboration Suite en een ‘stretched software defined’ datacenter. De winnaar wordt tijdens de awardshow op 1 november 2016 bekend gemaakt.

In het zorgdossier  artikel wordt toegelicht welke factoren deze projecten succesvol maken.