Treinreis nog meer duurzamer


 

Opvallend – Het milieu wordt al flink gespaard door met de trein te reizen. Alle treinen van de NS rijden sinds 1 januari 2017 volledig op stroom afkomstig van windmolens. ProRail doet ook mee. Ze willen in 2030 haar eigen elektriciteitsverbruik zelf gaan opwekken om volledig CO2-neutraal te zijn. Veel daken van deze vastgoed beheerder zijn ideaal om vol te leggen met… zonnepanelen. Hun plan is om alle (geschikte) stationsdaken, fietsenstallingen en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen. Ook geluidsschermen langs het spoor krijgen een dubbelfunctie en gaan energie opwekken.

ProRail ambities voor duurzame energie

ProRail past in het rijtje van grote bedrijven die ambities hebben op gebied van duurzame energie. President-directeur Pier Eringa wil met de bedrijfsvoering een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. Naast de zonnepanelen gaat ProRail de komende jaren LED-verlichting op de stations aanbrengen. Daarnaast worden op stations een systeem geïnstalleerd dat ervoor zorgt dat op de meeste perrons de verlichting dimt als er geen reizigers zijn.

Daken op vernieuwde stations

Op de recentelijk vernieuwde stations Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal liggen al zonnepanelen. Langs het spoor staat kilometers aan geluidsschermen die het spoorgeluid weren. Door zonnepanelen aan te brengen krijgen de geluidsschermen er een functie bij, energie opwekken. Eringa: ”De komende 10 jaar willen wij dat dus flink uitbreiden. ProRail wil binnen tien jaar het grootste zonnedak van Nederland hebben.” Op termijn wil het bedrijf zijn eigen elektriciteitsverbruik zelf opwekken. In 2015 was het elektriciteitsverbruik 135 miljoen kWh van ProRail. Dat komt overeen met ruim 38 duizend huishoudens en dat is weer vergelijkbaar met een middelgrote stad als Hengelo. Het grootste zonnedak hebben is in ieder geval… Opvallend!

bron foto’s: pro-Rail

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *