Value Stream Map en Agile zijn een gouden huwelijk


Om nog sneller nieuwe functionaliteit te kunnen leveren, zijn we een aantal jaar geleden massaal overgestapt op de Agile-methodiek. De belofte – sneller betere software opleveren in minder tijd – is natuurlijk een mooi streven. En Agile heeft ons de laatste jaren vele voordelen gebracht.

Software wordt doorgaans sneller ontwikkeld, past beter bij de wensen van de eindgebruiker en grote, complexe projecten maken plaats voor behapbare en beheersbare stukken. Echter, door de snelheid liggen er ook valkuilen op de loer die de kwaliteit van de opgeleverde functionaliteit beperken. In veel gevallen wordt er te snel gestart zonder eerst kritisch te kijken naar het werkelijke proces. Dit resulteert in complexe applicaties met een overvloed aan processtappen en functionaliteit. Daarnaast is er weinig tijd om goed te documenteren. Dit maakt het lastig voor niet-project leden om de applicatie en het proces te begrijpen. Om dit te voorkomen kunnen we gebruik maken van de Value Stream Map, oftewel VSM.

Value Stream Map

De VSM is de beeldende methodiek die de Lean-filosofie gebruikt om bedrijfsprocessen vast te leggen, te analyseren en te optimaliseren. VSM is echter niet exclusief voorbehouden aan Lean, zeker als het gaat om softwareontwikkeling is VSM minstens zo bruikbaar

Op de website van Computable beschrijft Erik de Gier verder de VSM aanpak en wat een mogelijk vervolg kan zijn voor software ontwikkeling.