Verbluffend eenvoudig koelen


Groundfridge  Groundfridge

Ondernemerschap – Wie heeft er geen koelkast? Naast vele voordelen, heeft het een groot nadeel. 365 dagen per jaar, 24 uur per dag ‘vreet’ dit apparaat elektriciteit. De Groundfridge, maakt daar een einde aan. Het basisidee is verbluffend eenvoudig – want eeuwen zo niet duizenden jaren oud. Het komt namelijk neer op een ondergrondse ruimte bedekt met aarde waarlangs water stroomt, zodat alle groenten, zuivel en dranken gekoeld worden. Uiteraard heeft de ontwerper Floris Schoon­derbeek een hippe versie van de aloude koelkelder ontwikkeld. Met een volume van wel twintig doorsnee koelkasten heeft een weeshuis er genoeg aan.

Duurzaamheid in optima forma

De Groundfridge is een ambitieus project, volop in ontwikkeling. Een autonoom opererende en actief gekoelde kelder. Dé innovatieve uitvoering van de traditionele kelder voor moderne, duurzame bedrijven en kosmopolieten met hun eigen moestuin en een modern, zelfvoorzienend leven. De Groundfridge maakt gebruik van het isolerend vermogen van de grond en twee kleine ventilatoren om de lucht te circuleren en de koelere nachtlucht te inhaleren. Hierdoor kan de temperatuur in de Groundfridge het hele jaar stabiel en koel blijven – de perfecte temperatuur om bijvoorbeeld fruit, groenten, wijn en kaas op te slaan.

Vereisten zijn een tuin en de wil om zo’n achtduizend euro te investeren. Het is vernieuwend in design en passend in een tijd van groeiend milieubewustzijn. Op zijn website staan meerdere duurzame producten en design. Het is in ieder geval…Opvallend