Vertraagde tijd


Vertraagde tijd

 

Projecten – Tijdens mijn heerlijke zomervakantie op ile Porquerolle in Zuid Frankrijk – via internet geboekt natuurlijk – gebruik ik geen internet. Uit principe. De boekhouding doen met Acumulus, mijn kennis delen via de weblog, Twitter of LinkedIn, projecten leiden via Sharepoint, uren schrijven in urenreg.nl, flauwekullen via Whatsapp met je dochter, een eBook lezen op de tablet, weblogs en nieuwsbrieven lezen op het wwweb. Offline!

Een groot deel van mijn dag wordt gedicteerd door 2 a 3 schermen en dan…even de stekker eruit; offline! De zomervakantie is bij uitstek het moment om ernstig te genieten en te ruimte nemen voor ‘vertraagde‘ tijd. Dat is tijd nemen om over de camping te kuieren in je korte broek, voor mooi weer en kletsen met iedereen. Gewoon… de hele dag communiceren met mensen in vlees en bloed. Heerlijk! Nu ben ik weer aan het werk. Weer aan de schermen gekluisterd. Maar kan ik die ‘vertraagde’ tijd vasthouden?

Tijd voor elkaar

Regelmatig moet ik in ons dorp langs bij Henk van de Kleut, onze fietsenmaker. Er wordt regelmatig gesleuteld aan onze fietsen, want die worden in ons gezin met schoolgaande kinderen zeer intensief gebruikt. De winkel van Henk is een oude schuur, die op instorten lijkt te staan, vlak naast de prachtige oude dorpskerk uit elfhonderd zoveel. De winkel is authentiek en de indeling oogt rommelig en is niet-flitsend. Maar de winkel is functioneel en het is er gezellig. De fietsen worden gewoon in het zicht gerepareerd. Henk heeft altijd tijd voor een kletspraatje of een bakkie. Dan staan we samen in de geur van rubber en olie de laatste dorpsroddels en wetenswaardigheden uit te wisselen. Het gaat natuurlijk over fietsen, politiek, onredelijke klanten, vermeerderd met een vleugje humor. We hebben even schik! Je krijgt de indruk dat hij het niet druk heeft en niet veel omzet heeft. Hij geeft bijna alles gratis weg of voor weinig; Fietslampje kapot? Ik zet het wel er even in. Dynamo kapot? Hier, neem maar mee. Dat geldt niet alleen voor de kleine reparaties. Is de fiets net uitverkocht die je wilt hebben? O ik haal dezelfde wel even uit Harderwijk. Gratis.

Toch draait de zaak best goed. Een paar jaar terug is er in het dorp zo’n grote fietsenzaak gekomen die met de prijzen stunt. Maar de service…Henk zijn klantenkring groeit. Tegen de verdrukking in. Hij heeft altijd werk. Een eigen website? Heeft hij niet. Internetmarketing? Doet hij niet aan. Zijn geheim? Vertraagde tijd: hij heeft alle tijd en aandacht voor de klanten, ook als ze onredelijk zijn. En: de fietsen (accessoires) zijn van prima kwaliteit voor een redelijke prijs.

Eerst offline, dan online

Vertaald naar mijn werkomgeving van projecten is online samenwerken de mores, zeker als er meerdere (internationale) partijen betrokken zijn. Maar om online goed samen te werken, is offline een goede relatie noodzakelijk. Als projectmanager weet je als geen ander: samenwerken is en blijft mensenwerk. Gelukkig maar.

Ik stop even met typen. Eerst even buurten bij mijn collega’s. Net als Henk: tijd en aandacht geven. Laat die tig mailtjes maar even wachten. Vertraagde tijd: eigenlijk is er niets nieuws onder de zon…