Welke type projectleider ben jij?


Welke type projectleider ben jij

 

Ondernemerschap – Welke type projectleider je bent is een wezenlijke vraag. Als je succesvol wilt zijn als projectleider, moet je weten wat de definitie van succes is. Je weet misschien de kenmerken van een top projectmanager maar welke stijl is nodig om van jouw project een succes te maken? Door het invullen van 16 vragen kan je ontdekken welke stijl van leidinggeven bij je past. Focus daarna op projecten die zo’n stijl nodig hebben.

Bill Taylor is een ondernemer en columnist en heeft een krachtige vragenlijst ontwikkelt, waarbij leiders onder te verdelen zijn in een viertal categorieën, die mi zeker van toepassing zijn voor een projectleider, project manager of programma manager. Benieuwd welke type projectleider jij bent?

 

Tip van Pak Je Rol

TimeChimp urenregistratie 

Maximaal overzicht door minimaal inspanning!

 Deze online urenregistratie software is perfect voor zzp’ers en projectteams en geeft je direct inzicht in je projecten.

Bekijk en probeer

Lees meer over TimeChimp

 

De ondernemer

Je doet meer als projectmanager dan je voor mogelijk houdt, met minder dan je voor mogelijk houdt. Het bekende roeien met de riemen die je hebt gekregen. Leiderschap gaat voor jou over competitie, om streven naar succes. No-nonsense stuurparameters als kosten, opbrengsten en slimme deals met leveranciers, klanten en andere (interne) stakeholders, daar draait het om.

No-nonsense stuurparameters als kosten, winstmarges en slimme deals, daar draait het om.

Ofwel, het gaat om de centen, al doen de bedrijfswaarden er natuurlijk ook toe. Je bent gek op het creëren van ijzersterke producten, diensten en projecten. Je focust op harde berekeningen en financiële opbrengsten. In termen van Leon de Caluwe, de typisch blauw en wit denker en doener.

De missionaris of maatschappelijk werker

Succes is voor jou vooral: iets origineels en betekenisvol tot stand brengen. Je komt dit veel tegen in bijvoorbeeld onderwijs. Je wilt als projectmanager het verschil maken. Ja, economische waarden zijn belangrijk, maar je drijfveer zijn de menselijke waarden. Daardoor kun jij risico’s nemen die de klassieke ondernemers niet zo snel ziet nemen, bijvoorbeeld als de opbrengt niet meteen duidelijk is.

Je runt niet zomaar een project, je runt je project voor een hoger (maatschappelijk) doel.

Je kunt deals laten schieten omdat die niet aansluiten bij de impact die je hoopt te maken met je project(en).

De probleemoplosser

Je kickt op disruptieve technologieën. Expertise, ervaring, concrete resultaten, daar gaat het jou om. Om een cliché te citeren: succes uit het verleden is geen garantie voor je toekomstige krachtige daden. Door je ervaring vertrouw je met name op wat je zelf hebt gezien en geleerd wat werkt. Je houdt de teugels strak en problemen pak je aan je bent de projectleider die resultaten boekt: top-down, lekker blauw sturend op tijd en kosten.

Succes uit het verleden is geen garantie voor je toekomstige krachtige daden

Ofwel, niet te lang nadenken, maar zo snel mogelijk het probleem oplossen.

De oplossingenvinder

Oplossingen uit onverwachte hoek zijn vaak de beste. Dat is je overtuiging. Out of the box denken is je drijfveer. Je organiseert dat het voorstellingsvermogen niet wordt ingeperkt. Het bereiken van goede resultaten in jouw project is ieders verantwoordelijkheid, maar jij blijft de eindverantwoordelijke. Je bent bescheiden en je hoeft niet zo nodig in de picture. Maar dat betekent niet dat je niet ambitieus bent. Want grootste dingen bereiken is gaaf in een onbekende wereld met onverwachte gebeurtenissen.

Doe de test en ontdek wat voor type projectleider jij bent!

Bovenstaande categorieën zijn scherp en hier en daar een beetje overdreven aangezet om het onderscheid scherp te maken. Benieuwd welke type projectleider je bent? De test is te vinden op de website van Bill Taylor.