Wie is aan het stuur?


Wie is aan het stuur?

Projecten – Medewerkers van de videodienst Netflix mogen al sinds 2005 zo veel vrije dagen opnemen als ze willen. Daarmee begon het bedrijf toen een medewerker zei: als we geen werkuren bijhouden, waarom doen we dat dan wel bij vakantiedagen? Zo kun je werkdruk dus ook ter sprake brengen.

Doe Eerst Rot Klussen

‘Ik ben in staat om meer projecten te managen en toch overzicht te houden’. Dat is een uitspraak van een projectmanager tijdens evaluatie van een van mijn coaching trajecten. Hoe? Instrumenten van Ben Tiggelaar (DERK: Doe Eerst Rot Klussen) en de matrix van Eisenhower (mooi behandeld in de boek van Stephen Covey, the 7 habits) heeft hem daar in geholpen. In een zeer herkenbare weblog van Ad van der Hulst wordt de matrix aan Eisenhower aangehaald. Uitdaging in timemanagement is of jij gestuurd wordt of dat je zelf stuurt. Voor een project (manager) geldt dit op grotere schaal: stuur jij, zo niet dan wordt je gestuurd.

Uitgangspunt is de vraag: Wie/wat stuurt er in welk kwadrant?

Wie is aan het stuur?

  1. Kwadrant 1 Dringend en Belangrijk. Dit zijn de zaken die ‘van rechts komen’ en een boel lawaai maken. Ze komen als vanzelf, zijn onvoorspelbaar in voorkomen en duur. Wat stuurt hier? Hier stuur de actie!
  2. Kwadrant 2 Niet Dringend, Wel Belangrijk. In dit kwadrant werk je aan de lange termijn en aan het onderhoud van je systemen en processen. Je doet je voorbereiding, nabereiding, je denkt na. Je schept voorwaarden, deelt visie, empowert enz. Wie stuurt hier? Hier stuur jijzelf!
  3. Kwadrant 3. Dringend maar Niet Belangrijk. Hier komen de ‘apen’ die anderen aan je proberen te slijten. Hier hoor je de vraag: ‘heb je een minuutje (want ik moet een uur met je praten)’. Hier wordt omhoog gedelegeerd (Baas, we hebben een probleem) enz. Wie stuurt hier? Hier stuurt een ander!
  4. Kwadrant 4. Niet Dringend en ook niet Belangrijk. Hier rust je uit van kwadrant 1. Hier kijk je uit het raam en doet niets dan een beetje sudderen. Maar ook hier verdwaal je in FB, Twitter en nu.nl. Wat stuurt hier? Hier stuurt de tijd zelf!

Mijn motto is om je omgeving te sturen (vijf rollen), maar het begint bij jezelf. We zijn actief in alle kwadranten. Probeert zelfbewustzijn te ontwikkelen en meer grip te krijgen op je tijd.

 

Onthouden:

  1. De actie stuurt

  2. Jij stuurt

  3. De ander stuurt

  4. De tijd zelf stuurt

 

 

Tip: Houd de komende week eens bij of je het verschil kunt voelen tussen de momenten waarop je zelf stuurt en waarop iets of iemand anders stuurt. Je mag de ervaringen met mij delen!

bron foto: netflix

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *