Zes geheimen van veranderingen


Six secrets of Change - zes geheimenDe zes geheimen  van veranderingen ((The six secrets of change) is een boek geschreven door de canadees Michael Fullan en bevat een theorie die getoetst is in de praktijk. Het prettige aan Fullan is dat hij zowel een denker en doener is. Zijn onderzoeken zijn uitgevoerd in zowel de profit als non-profit sector. Hij ziet steeds meer overeenkomsten tussen beide sectoren, vandaar dat dit boek zo waardevol is. De kern van zijn theorie is dat ze niet gebaseerd zijn op afwijzing van mensen; het boek bevat richtlijnen om veranderingen duurzaam en succesvol te laten verlopen en hoe medewerkers daarin een rol spelen.
 

Tip van Pak Je Rol

TimeChimp urenregistratie 

Maximaal overzicht door minimaal inspanning!

 Deze online urenregistratie software is perfect voor zzp’ers en projectteams en geeft je direct inzicht in je projecten.

Bekijk en probeer

Lees meer over TimeChimp

 
 
Daarmee is de link gelegd met project e/o programmamanagement. Veel projecten hebben te maken met veranderingen doorvoeren. Een project wordt immers tijdelijk uit een bestaande organisatie gehaald om ‘iets’ te realiseren. Maar op een gegeven moment moet het resultaat van een project weer terug naar de (be)staande (lijn)organisatie. Natuurlijk het ene project is de andere niet, bijvoorbeeld een product verder uit ontwikkelen heeft een kleine impact op de organisatie. Meer impact heeft bijvoorbeeld de digitale competentie vergroten in een organisatie waar werken met digitale hulpmiddelen niet triviaal is.

 

Introductie zes geheimen

 
Circa 30% van de geplande veranderingen slagen, de overige 70% blijft vaak steken in een plan. Organisatie ontwikkeling is systematisch, planmatig en stap-voor-stap verbeteren. Het is niet een medewerker naar een cursus of training laten gaan. Dat is niet voldoende want leren is vaak adhoc en niet diepgaand. Ook alleen kennis delen is niet voldoende voor organisatieveranderingen.

Vaak zijn gewenste veranderingen Te groot, Te snel, Te veel en vaak en Te ver van dagelijkse praktijk. Het gevolg is dat de verwarring regeert en veel medewerkers proberen staande te blijven in snel veranderende wereld met nieuwe wetten, regels, structuren, snel verouderde kennis, introductie sociale media, werkmethoden  enz enz. De grenzen van het effectiviteitstijdperk is wel bereikt. We staan meer voor adaptieve uitdagingen. Wat betekent dat? De problemen zijn vaak vaag, ambigue en moeilijk te doorgronden. Fullan geeft een aantal nuttig uitgangspunten om veranderingen door te voeren zijn:

 • Urgentiebesef, zowel op de vloer als in directiekamer
 • Onconventionele aanpak, met wat is waardevol om te behouden en wat voegt niets meer toe
 • Prioriteiten stellen, niet alles kan, zoek een hefboom voor duurzame ontwikkeling
 • Verbondenheid, tussen de beste mensen in de organisatie, sectoren, publiek
 • Optimisme en vertrouwen. Blind vertrouwen op elkaars goede bedoelingen/professionaliteit. Fouten maken mag
 • Veiligheid: ruimte om experimenteren en voor improvisatie
 • Tijd. Neem tijd voor reflectie en dialoog

Geen trucjes

Vele theorieën zonder context wordt techniek – of trucje? – genoemd door Fullan. Daarbij citeert hij Henry Mintzberg: ‘Een techniek kun je definiëren als iets dat kan worden gebruikt in plaats van verstand’. De toon in zijn boek is hiermee wel gezet. Zeker vandaag de dag, omdat de wereld zo complex is geworden, kunnen weinig  theorieën zekerheid verschaffen. De tekortkomingen van leiders zijn vaak besluiteloosheid op momenten dat snel besluiten genomen moet worden en overtuigd zijn van hun eigen gelijk in zeer complexe situaties. In beide gevallen worden leiders vatbaar voor gemakkelijk oplossingen: ze pakken ze met beide handen aan of ze willen er pertinent geen afstand van doen. De zes geheimen zijn mn. bedoeld voor grootschalige vernieuwingen voor gehele organisaties. Fullan geeft voorbeelden uit eigen ervaring (re-organisatie van een Universiteit, vernieuwing onderwijs programma canades overheid)  De geheimen versterken elkaar, dus ze zijn niet apart te gebruiken. 

Zes geheimen in zes aparte blogs

Omdat ik het boek zo nuttig vind, ga ik de zes geheimen in aparte blogs kort beschrijven met daarbij eventuele reflectie vragen. Dit doe ik in de context van projectmatig werken. De Nederlandse versie van dit  is oa uitgegeven door Bazalt en men heeft hiervoor ook toestemming gegeven dat blog over dit boek.

Genoeg introductie! Ik sluit deze blog af  met de zes geheimen van veranderingen:

 1. Houd van je medewerkers
 2. Verbind collega’s doelbewust
 3. Capaciteit opbouwen staat voorop
 4. Leer in het werk
 5. Transparantie moet
 6. Systemen leren

Het eerste geheim komt in de een van de komende blog’s

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *